Bedrijven kapen studenten weg vanwege personeelstekort, hogeschool niet blij

ALMERE • Do 19 mei 2022 | 6:00 • Donderdag 19 mei 2022 | 6:00

Steeds meer bedrijven bieden Almeerse studenten al tijdens hun studie een contract aan. Dat zegt Hogeschool Windesheim, die deze ontwikkeling niet per se positief noemt. "We moeten echt ons best doen om ze binnen te houden zodat ze hun studie afmaken", zegt Cecile Meyer Ranneft van Windesheim. Volgens haar moeten studenten echt overtuigd worden dat het afronden van hun studie belangrijk is voor hun toekomst.

Vooral ICT-studenten zijn volgens Meyer Ranneft in trek bij bedrijven: "Meerdere studenten hebben tijdens het begin van hun vierde studiejaar al een baanaanbod gekregen."

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat bedrijven in hun zoektocht naar werknemers ook bij studenten uitkomen. Dat bleek deze week ook op een door Windesheim georganiseerde bedrijvenmarkt. Studenten gingen hier op zoek naar een stageplek voor het komende studiejaar. Ze hadden keuze uit tachtig bedrijven. Een record, volgens Windesheim. Voor corona lag het aantal deelnemende bedrijven tussen de veertig en zestig.

Investering op de lange termijn
Eerder deze week bleek dat de krapte op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal records heeft gebroken. Volgens het CBS stonden er 133 vacatures tegenover elke honderd werklozen. Ook Jasper Sonneveld van de Almeerse koffiegroothandel Van Duijnen merkt dat het moeilijk is om aan personeel te komen. Hij was ook op de bedrijvenmarkt om studenten te werven voor stages bij zijn bedrijf. "We zien dat we meer dan normaal mensen moeten recruiten."

De bedrijven zien de stageplekken ook wel als een sollicitatieprocedure die wordt uitgesmeerd over een aantal maanden. Zo ook Sonneveld: "Dit is een investering op de lange termijn. Een aantal studenten is bijna klaar en gaat de arbeidsmarkt op, maar er zitten ook tweedejaars studenten tussen. Dan is het voor de lange termijn. Gewoon investeren, zorgen dat we bekend raken en kijken of we een match kunnen vinden."

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel