'Meer windmolens op Noordzee is desastreus voor vissers'

URK • Do 19 mei 2022 | 17:00 • Donderdag 19 mei 2022 | 17:00

Het plan om nog meer windmolens op de Noordzee te plaatsen is slecht nieuws voor de Urker vissers. Dat zegt directeur Geert Meun van VisNed, de vereniging van kottervissers. Nederland, België, Denemarken en Duitsland willen in 2050 nog meer windenergie op zee opwekken. Volgens Meun gaat het om een toename van 60 procent vergeleken met nu. Dat betekent dat de visserij nog meer gesaneerd zal moeten worden, zegt hij.

Meun doelt op het plan dat de vier landen woensdag presenteerden. Daarin staat dat windenergie op de Noordzee in 2030 moet zijn toegenomen tot 65 gigawatt en in 2050 tot 150 gigawatt.

Het nieuwe plan is desastreus voor de visserij, zegt Meun. "Als het visgebied verkleint, verkleint de vloot en komt er minder vis op de visafslag", aldus de directeur van VisNed. Het kabinet liet in maart al weten windenergie op zee te willen ophogen van 11 naar 21 gigawatt rond 2030.

Noordzeeakkoord
Eerder werd in het Noordzeeakkoord al gesproken over een sanering van de visserij. Dat akkoord omvat afspraken tussen het Rijk en andere partijen over de omgang met en het gebruik van de Noordzee tot het jaar 2030. "De Urker vissersvloot wordt kleiner, ondernemers hebben aangegeven om hun schip te saneren." Meun vindt het vreemd dat het Rijk in het maandelijkse overleg met de vissers niet heeft aangegeven nog meer windmolens op zee te willen hebben. "Je kunt je afvragen of dit eerder gecommuniceerd had moeten worden."

Agendapunt
Volgens de directeur komt het onderwerp midden juni op de agenda te staan van het overleg met het Rijk. "Het is de vraag of de nieuwe plannen in het Noordzeeakkoord passen. In sommige onderdelen is namelijk al rekening gehouden met de periode na 2030." De directeur van VisNed wil proberen om de beste visgebieden te behouden. Zo denkt hij aan een gecombineerd gebruik van windparken en natuur op dezelfde plek. "Dat gebeurt op het IJsselmeer ook." Volgens Meun hebben acties tegen de plannen in elk geval geen zin. "Die zullen niet tot resultaat hebben dat er minder windparken komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel