Elf keer beroep aangetekend tegen bestemmingsplan datacenter

ZEEWOLDE • Do 19 mei 2022 | 21:58 • Donderdag 19 mei 2022 | 21:58

Elf partijen hebben een beroep ingediend bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan voor Trekkersveld 4 in Zeewolde, de locatie waar het moederbedrijf van Facebook een groot datacenter wil bouwen. De gemeenteraad stemde in december in met de wijziging van het bestemmingsplan die de bouw van het centrum mogelijk maakt.

Er kwam veel kritiek op het plan onder meer omdat het centrum volgens meerdere partijen dusdanig groot is dat het voor te veel impact in de omgeving zorgt. Na alle weerstand besloot Meta de plannen sowieso even op pauze te zetten. Ondertussen loopt de zaak nog wel bij de Raad van State. De gemeente Zeewolde maakt gebruik van een versnelde procedure waardoor de zaak in principe binnen zes maanden afgerond moet zijn. Maar nu er veel bezwaren zijn, is het de vraag of dat wel haalbaar is.

Het gaat om zes particulieren en vijf bedrijven of stichtingen die beroep hebben aangetekend. Van de tweede groep is bekendgemaakt om wie het gaat, hieronder volgt een overzicht met daarbij het argument dat de partij maakt. Om hun gelijk te krijgen moeten zij aantonen bij de Raad van State dat de gemeente Zeewolde een procedurefout heeft gemaakt.

Mobilisation for the Environment (MOB): Het landelijke netwerk van juristen dat zich inzet voor het klimaat vindt dat de stikstofberekening van de gemeente Zeewolde niet klopt, waardoor er onder meer te weinig gecompenseerd wordt voor de stikstof die de bouw van het datacenter veroorzaakt. MOB heeft al vaker rechtszaken gewonnen over stikstofuitstoot en is vooral bekend geworden door de rechtszaak die aan de wieg staat van de huidige stikstofcrisis in Nederland.

LTO Noord, afdeling Zuidelijk-Flevoland: De land- en tuinbouworganisatie liet eerder aan Omroep Flevoland al weten beroep aangetekend te hebben, omdat niet duidelijk genoeg wordt aangegeven wat de gevolgen voor de waterkwantiteit- en kwaliteit zullen zijn. Ook vindt LTO dat het bestemmingsplan nu niet economisch haalbaar is en daarom niet rechtsgeldig is.

Zeldenrust: Het adviesbedrijf Zeldenrust heeft namens drie ondernemers beroep aangetekend. Eén van de ondernemers die zich bekend wil maken is aannemer Sipke Veenstra. Veenstra spreekt zich al langere tijd uit tegen het datacenter, onder meer via de website OnsZeewolde. Volgens het adviesbedrijf zien de ondernemers op veel punten fouten in het bestemmingsplan. Zij vinden onder meer dat het datacenter volgens de regels van de provincie niet inpasbaar is in het landschap en zetten ook vraagtekens bij de berekeningen van waterkwaliteit, de geluidsoverlast en de verkeerssituatie.

Windpark Zeewolde: Het windpark laat weten alleen bezwaar te maken tegen een klein onderdeel van het bestemmingsplan. Het bedrijf vindt dat in het bestemmingsplan had moeten staan dat geplande bomen rondom het datacenter niet te hoog worden, waardoor ze de wind voor de omliggende windmolens zouden kunnen tegenhouden.

Stichting DataTruc: De actiegroep uit Zeewolde van Susan Schaap is tegen het datacenter en heeft daarom ook beroep aangetekend bij de Raad van State. Stichting DataTruc wil het beroep niet toelichten.

Mogelijk vertraging
De bezwaren zijn verschillend van aard en dan komen daar de beroepen van de particulieren nog bij. "We gaan onze stinkende best daarvoor doen. Maar dat zien we ook bij andere grote zaken: hoe groter de zaak is hoe lastiger dat is om in die zes maanden dan ook de hele procedure te proppen", zegt een woordvoerder van de Raad van State. Daarbij speelt mee dat steeds meer zaken versneld afgehandeld moeten worden. "Als er steeds meer van dat soort zaken zijn, dan zijn er steeds minder zaken om op voorrang te geven."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel