Twee wethouders beëdigd, wachten is op de derde

URK • Vr 20 mei 2022 | 0:15 • Vrijdag 20 mei 2022 | 0:15

Freek Brouwer van de ChristenUnie en Nathanaël Middelkoop van de SGP zijn donderdagavond beëdigd als wethouders van het nieuwe college van de gemeente Urk. Dat gebeurde tijdens een speciale raadsvergadering. Beoogd wethouder Willem Foppen van het CDA werd niet beëdigd vanwege het risico op belangenverstrengeling.

Foppen is eigenaar van een bedrijf in juridische dienstverlening. Hij wordt pas beëdigd als hij zijn bedrijf heeft verkocht. Foppen was wel aanwezig bij de beëdiging van de twee wethouders, maar wilde niet op camera reageren.

Het CDA gaat in de tussentijd op zoek naar een interim-wethouder. Wethouder Brouwer verwacht dat dit niet lang duurt. "In die korte tijd zullen wij de portefeuille van de derde wethouder verdelen tussen collega Middelkoop, de burgemeester en mij. Voor een korte periode is dat zeker op te lossen."

Coalitieakkoord
Vol trots presenteerden Jacob de Borst van de SGP, Hans Crebas van het CDA en Meindert Bakker van de ChristenUnie het nieuwe coalitieakkoord. De drie fractievoorzitters beaamden dat er in de komende vier jaar veel werk verzet moet worden. Ook hopen ze de oppositie te betrekken in het akkoord. Vandaar ook de titel 'Koersvast en Eensgezind'.

De oppositiepartijen waardeerden de uitgestoken hand. Zo zei fractievoorzitter Jurie van den Berg van Gemeentebelangen dat zijn partij positief-kritisch oppositie gaat voeren.

Aan de slag
Freek Brouwer is al in verschillende colleges wethouder geweest. Hij heeft ook nu weer zin om aan de slag te gaan. "Ik vind dat de portefeuilles op een mooie manier verdeeld zijn. We kunnen zeker de borst nat gaan maken, maar het is een geweldige functie om uit te voeren in dit prachtige dorp."

Voor Middelkoop wordt het zijn eerste volledige termijn als wethouder. Middelkoop was in november 2020 de opvolger van de opgestapte Geert Post. "Het wethouderschap is mij zeer goed bevallen. Ik hoop de komende jaren op een constructieve en ambitieuze manier het ambt goed in te vullen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel