Bouwplannen Wisselweg houden gemoederen bezig

ALMERE • Vr 20 mei 2022 | 17:08 • Vrijdag 20 mei 2022 | 17:08

Het aantal geplande studentenwoningen aan de Wisselweg op de plek van het voormalige gebouw De beurs in Almere houdt de gemoederen bezig. Dat bleek donderdagavond tijdens de politieke markt. Het onderwerp is eerder meerdere malen in de gemeenteraad besproken.

Op de plek van de Beurs die inmiddels gesloopt is, is het de bedoeling dat verschillende woontorens worden gebouwd met in totaal 937 woningen. Één van de woonblokken is gepland voor de realisatie van 511 studenten woonunits waarbij Almeerse studenten voorrang zouden krijgen bij de woningtoewijzing. Verschillende fracties in de gemeenteraad hadden kritiek omdat in het plan zijn geen sociale huurwoningen toegevoegd.

Volgens wethouder Maaike Veeningen zijn voldoende sociale huurwoningen in de nabije buurten zoals in de Staatsliedenwijk, Stedenwijk en Kruidenwijk. Bovendien is de grond waar de woningen komen, niet van de gemeente maar eigendom van projectontwikkelaar Van der Valk Investments. Dat betekent dat de gemeente weinig invloed heeft op de plannen. Ze kan immers niet afdwingen dat daar minder studentenwoningen gebouwd moeten worden.

Verder heeft het aantal van 511 studentenwoningen invloed op het aantal parkeerplekken dat voor het hele project aangelegd moet worden. Studenten hebben doorgaans geen auto. Bij de bouw van minder studentenwoningen dan 511 moet de projectontwikkelaar volgens parkeernormen meer parkeerplaatsen realiseren. Dat kost geld maar brengt minder binnen. In dat geval zou het hele project niet rendabel zijn.

De wethouder probeerde de raadsleden te overtuigen door te zeggen dat het gaat om een heel belangrijk project voor de stad. Volgens haar gebeurt het op een plek waar jarenlang een gebouw leegstond, waar de boel begon te verloederen en waar veel klachten vanuit de omgeving over waren. Nu worden er bijna 1.000 woningen gebouwd. Veeningen: "Ik wil ook wel even zeggen dat hier een initiatiefnemer bezig is die er veel tijd aan heeft besteed, ook vaak plannen opnieuw heeft gemaakt, juist om zoveel mogelijk mee te bewegen in wensen die er waren. Dat heeft ook ervoor gezorgd dat de plannenmakerij heel lang heeft geduurd." Dat laatste brengt volgens haar extra kosten met zich mee want de prijzen van bouwmaterialen zijn alléén maar aan het stijgen.

Volgende week praat de gemeenteraad verder over het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel