Projectontwikkelaar wil grondverkoop aan Meta terug laten draaien
Projectontwikkelaar Solna eist dat de gemeente Zeewolde de grondverkoop aan Meta, moederbedrijf van Facebook, terugdraait. Een recente uitspraak van de Hoge Raad maakt de verkoop van de grond volgens het bedrijf ongeldig, zo schrijft Solna in een brief aan de gemeente. Solna wil een bod kunnen doen op de grond waarop Meta het datacenter gepland heeft, om er daarna zelf een datacenter te bouwen. Het bedrijf noemt de grondverkoop 'een vorm van illegale staatssteun aan Meta', omdat de prijs te laag zou zijn.
De gemeente Zeewolde verkocht in maart 2021 ongeveer de helft van de benodigde grond voor het datacenter aan Meta. In de brief van de advocaat van Solna staat dat het bedrijf overweegt naar de rechter te stappen als de gemeente deze verkoop niet terugdraait. Solna wil ook meer informatie over de verkoop ontvangen, om een eventuele rechtszaak voor te bereiden. De ontwikkeling van het datacenter staat op dit moment stil. In maart pauzeerde Meta de plannen vanwege toegenomen kritiek.
Nalatigheid
In november deed de Hoge Raad de uitspraak dat grond in Nederland niet zomaar één op één doorverkocht mag worden. "De gemeente heeft ten onrechte nagelaten om andere geïnteresseerden, zoals Solna, een kans te bieden om de gronden aan te kopen", zo staat in de brief.
Omdat de Hoge Raad pas kortgeleden uitspraak deed, zijn de gevolgen nog onduidelijk. Advocaat Tycho Lam van Hekkelman Advocaten, voert meerdere rechtszaken naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens hem zijn er nog twee belangrijke vragen onbeantwoord op dit moment: "Het is onduidelijk of de uitspraak ook geldt voor koopovereenkomsten van vóór november vorig jaar en aan welke eisen er voldaan moet worden om grond toch nog één op één door te kunnen verkopen."
Grond van Rijksvastgoedbedrijf
Solna wil daarnaast ook de mogelijkheid krijgen om te bieden op de grond die Meta nog moet krijgen. De resterende grond is nu nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Het is nog onduidelijk of de overheidsinstantie de grond gaat verkopen. Als het daarmee instemt dan wordt de grond eerst verkocht aan de gemeente Zeewolde, die de grond door wil verkopen aan Meta. Volgens Solna is de gemeente Zeewolde door de uitspraak van de Hoge Raad verplicht om andere geïnteresseerden te laten bieden op de gronden.
Onrechtmatige staatssteun
Een andere reden om het koopcontract te ontbinden is volgens Solna een te lage verkoopprijs van de grond, waardoor de gemeente volgens het bedrijf waarschijnlijk onrechtmatige staatssteun verleent aan Meta. De gemeente schrijft op haar website dat de prijs marktconform is en gebaseerd is op de grondverkoop bij soortgelijke datacenters in Nederland.
Maar volgens Solna geeft dit een onvolledig en vertekend beeld en moet er juist gekeken worden naar internationale verkoopprijzen: "Ontwikkelaars, huurders, gebruikers en investeerders opereren allen in het internationale krachtenveld."
Minstens 250 miljoen euro
Eerder berekende Omroep Flevoland op basis van gegevens uit het kadaster dat Meta zo’n 53,5 miljoen betaald heeft voor de grond die het nu al in bezit heeft, grofweg de helft van de totale grond. Volgens directeur Arne Bongenaar van Solna had dit volgens zijn berekeningen minstens 250 miljoen moeten zijn. Hij zegt daarbij wel aanvullende informatie uit onder andere de koopovereenkomst nodig te hebben om een definitief oordeel te kunnen vellen.
Burgercoöperatie Land van Ons gaf eerder ook al aan de grond te willen kopen om er landbouwgrond van te maken. Ze was bereid daarvoor 20 miljoen te betalen. Overigens zou daarvoor het bestemmingsplan wel eerst weer gewijzigd moeten worden naar landbouwgrond.
Solna-directeur Bongenaar denkt samen met investeerders in een consortium het volledige terrein te kunnen kopen. Het datacenter dat er daarna gebouwd gaat worden is niet voor eigen gebruik, maar voor huurders en beleggers. "Meta/Facebook zou ook voor Solna consortium een kandidaat huurder/gebruiker kunnen zijn."
De gemeente Zeewolde kon vrijdag niet reageren, maar gaf eind vorig jaar aan de uitspraak van de Hoge Raad te gaan bestuderen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Datacenter groots onthaald door bestuurders, maar gesneuveld door inwonersZEEWOLDE
ZEEWOLDE •De gemeente Zeewolde, de provincie, het waterschap en ontwikkelingsmaatschappij Horizon hebben alles uit de kast getrokken om het datacenter van Meta naar Zeewolde te krijgen. Dat blijkt uit documente...
-
Reacties op afblazen datacentrum: 'De vlag hangt uit!'ZEEWOLDE
ZEEWOLDE • Vrijdag 01 juliBij enkele Zeewoldenaren ging donderdagavond zelfs de vlag uit toen bekend werd dat Meta definitief geen datacentrum in Zeewolde gaat bouwen. Voorstanders van het datacentrum reageren terughoudender....
-
Datacenter Meta komt er niet, politiek Zeewolde verrastZEEWOLDE
ZEEWOLDE • Vrijdag 01 juliHet college van burgemeester en wethouders in Zeewolde is verrast door het besluit van Meta om het datacenter in Zeewolde definitief niet te bouwen. Dat zegt Helmut Hermans die namens Leefbaar Zeewold...
recent nieuws
-
Gameloods populaire plek om voor te bereiden op grote toernooienALMERE
ALMERE •In de Gameloods in Almere Stad komen wekelijks gameliefhebbers bij elkaar. In de loods van Dwight Lagadou oefenen gamers bijvoorbeeld voor grote toernooien. Afgelopen weekend kwamen ruim dertig man af...
-
Noordoostpolder verhoogt inkomensgrens voor energietoeslagNOORDOOSTPOLDER
NOORDOOSTPOLDER •De gemeente Noordoostpolder verhoogt de inkomensgrens voor de energietoeslag. Een motie van ChristenUnie-SGP daarover is maandagavond aangenomen. Dit betekent dat meer gezinnen dit jaar aanspraak kunn...
-
Update
Boeren willen distributiecentrum ook komende dagen blokkerenALMERE
ALMERE •De toegang van het distributiecentrum van de Lidl in Almere is nog steeds geblokkeerd door boeren. De actievoerders zijn van plan om dit de komende dagen vol te houden. De boeren protesteren sinds maa...