Verloskundigen staken tegen nieuwe bekostiging geboortezorg

EMMELOORD • Ma 23 mei 2022 | 8:56 • Maandag 23 mei 2022 | 8:56

Medewerkers van meerdere verloskundigenpraktijken in Flevoland staken maandagmiddag, omdat ze bang zijn dat een nieuwe bekostiging van de geboortezorg vervelende consequenties heeft voor hun cliënten.

In de geboortezorg is een eerste en een tweede lijn van de zorg. De verloskundigen zijn de eerste lijn en het ziekenhuis de tweede. De kosten voor de zorg worden nu apart gedeclareerd. Volgens Gea Reussing van een verloskundigenpraktijk in Emmeloord heeft de politiek bedacht dat het geld nu op één hoop komt en dat het ziekenhuis en de praktijken dit samen moeten verdelen. Dat moet zorgen voor een betere samenwerking. Reussing zeg dat deze systematiek niet gaat werken: "Het ziekenhuis krijgt dan al gauw veel te snel de macht. We zijn heel bang dat de keuzevrijheid van onze zwangeren daardoor gaat verdwijnen."

"Deze week wordt er in Den Haag een belangrijke beslissing genomen over de toekomst van de geboortezorg", zegt Reussing. Daarom laat ze zich nu horen.

Pilots
Er wordt al zeven jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden met diverse experimenten. "Voor 90% werken die pilots niet", zegt Reussing. "Wij snappen niet waarom dit door zou moeten gaan." De verloskundigen vinden dat vrouwen in Nederland keuzevrijheid horen te hebben en dat er geen verbetering van de kwaliteit van de zorg is.

De nieuwe bekostiging brengt de zorg verder van huis en preventie wordt er volgens de medewerkers steeds lastiger op. Daarom wordt er gestaakt. Van 13.00 uur tot 18.00 uur wordt er in de praktijk van Reussing geen spreekuur gehouden en wordt de mail ook niet beantwoord. Spoedeisende zorg gaat wel door.

Petitie Noodalarm
Ook andere praktijken in Nederland gaan staken. "Ik verwacht dat er naar ons geluisterd gaat worden", zegt Reussing. De verloskundigen hebben eerder al een petitie 'Noodalarm' opgesteld. Deze is al ruim 200.000 keer ondertekend. "We willen eigenlijk nog meer ondertekeningen. Ik kan me niet voorstellen dat dit doorgaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel