Boeren tellen vlinders op hun eigen bedrijf: "Meten is weten"

DRONTEN • Ma 23 mei 2022 | 13:52 • Maandag 23 mei 2022 | 13:52

LTO Noord wil dat er meer bekend wordt over de vlinderpopulatie in agrarische gebieden en begint daarom een monitoringsprogramma. Boerin Karin Bergmans uit Dronten werkt mee aan het programma en telt vlinders om te zien of haar bedrijf de vlinderpopulatie beïnvloedt.

Veel boeren hebben het idee dat snel naar hen wordt gewezen als er weinig vlinders zijn. "Er wordt heel veel geroepen en dan is het heel snel 'kom, we geven de boeren de schuld. Het zal wel door de bespuitingen komen', terwijl we eigenlijk helemaal niet weten hoe het agrarisch gebied er wat dat betreft uitziet", aldus Bergmans.

Die ontbrekende kennis is het idee achter het monitoringsprogramma, Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG). LTO zette het project een aantal jaar geleden op met BoerenNatuur en De Vlinderstichting. De bedoeling is dat boeren zelf het aantal vlinder op en rond hun bedrijf in kaart gaan brengen.

412 vlinders en 80 soorten
Inmiddels doet Bergmans voor de derde keer mee aan het project. In de afgelopen twee seizoenen heeft ze 412 vlinders geteld, verdeeld over 80 soorten. "Meten is weten", zegt ze. "Je kunt pas weten hoeveel vlinders er zijn als je echt zelf aan de slag gaat op je eigen bedrijf."

Bergmans telt ook nachtvlinders. Ze lokt de vlinders naar drie emmers die verspreid staan over het bedrijf. Op de deksel zit een ledlamp en een trechter. De vlinders kruipen via de trechter in de eierdozen in de emmer. "Rond zonsopgang halen we de emmers op en kijken we wat erin zit." Na het tellen worden de vlinders voorzichtig uit de eierdozen geklopt.

In totaal doen honderd boerenbedrijven mee. Sinds de start zijn er in totaal bijna 21.000 nachtvlinders en 8.500 dagvlinders geteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel