Mantelzorgcompliment toch niet terug naar 200 euro

LELYSTAD • Di 24 mei 2022 | 14:47 • Dinsdag 24 mei 2022 | 14:47

Het zogenoemde ‘mantelzorgcompliment’ kan dit jaar in Lelystad toch nog niet terug naar het oude niveau van 200 euro. Daar is niet genoeg budget voor. Het college heeft bepaald dat het de helft wordt.

Het mantelzorgcompliment is een financiële blijk van waardering die de gemeente geeft aan mantelzorgers: mensen die belangeloos voor een naaste zorgen die ziek is, een beperking heeft of op een andere manier hulpbehoevend is.

Eerder was er voor iedere mantelzorger die dat aanvroeg een bedrag van 200 euro op een Lelypas - de pas waarmee betaald kan worden bij ondernemers in Lelystad - of een bedrag van 190 euro op de rekening. Van dat bedrag was na bezuinigingen vorig jaar nog maar 20 euro overgebleven.

De gemeenteraad besloot bij de begrotingsbehandeling daar weer 200 euro van te maken en er werd 180.000 voor gereserveerd. Maar nu er 1300 Lelystedelingen het mantelzorgcompliment hebben aangevraagd blijkt het gereserveerde bedrag niet voldoende. Dit zou nog geen 140 euro per mantelzorger zijn. Bovendien moet er ook nog geld zijn voor extra begeleiding die de gemeente de mantelzorgers wil geven.

Het college wil daarom voor 2022 een mantelzorgcompliment van 120 euro op de Lelypas of 100 euro op een bankrekening beschikbaar stellen. Dat heeft wethouder Jack Schoone de gemeenteraad laten weten.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel