Onderwaterbos voor betere waterkwaliteit in Wolderwijd aangelegd

ZEEWOLDE • Di 24 mei 2022 | 16:44 • Dinsdag 24 mei 2022 | 16:44

In het noordoosten van het Wolderwijd bij Zeewolde wordt een onderwaterbos aangelegd. In het water worden dode bomen geplaatst om de biodiversiteit en waterkwaliteit te stimuleren en te verbeteren. Ook worden er ondiepe zones gecreëerd die geschikt zijn voor vissen, slakken en waterkevertjes. Dit alles in opdracht van Rijkswaterstaat.

Voor de aanleg van het ondiepe natuurgebied wordt plaatselijk zand en grond uit het water gehaald om een diepe zone te creëren. In die diepe zone komt dan weer het onderwaterbos. Dat is nodig omdat door gebrek aan dood hout in het water van rivieren en meren voor veel inheemse dieren en planten geen geschikte leefomgeving meer is. Het plaatsen van de bomen moet dat leven terugbrengen.

Onderwaterhotel
"Dit is een stukje natuurcreatie," vertelt aannemer Jeroen Vermeer van Martens en Van Oord. "Het wordt als het ware een onderwaterhotel. Op de ondiepe zones kunnen de vogels gaan zitten." Het ondiepe gedeelte zal grotendeels onder water liggen maar er zal hier en daar ook een eilandje te zien zijn. Daar komt dan weer beplanting op. Aan de uiteinden zorgen zogenaamde legakkers, grote plateaus gemaakt van wilgenhout, voor de insluiting van het gebied.

Volgens Vermeer brengt het werken op het water van het Wolderwijd wel wat uitdagingen met zich mee. "Sowieso het weer. Maar ook de ondiepte van het water, op veel plekken is het maar twee meter diep. Daardoor kunnen we niet met ons standaard materiaal te werk gaan."

Voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden is het gebied waar gewerkt wordt niet toegankelijk voor de pleziervaart. Dat gebied is gemarkeerd met gele boeien. De werkzaamheden duren waarschijnlijk tot eind 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel