Jaar celstraf geëist voor beroving van Iraans echtpaar

ALMERE • Wo 25 mei 2022 | 19:26 • Woensdag 25 mei 2022 | 19:26

De officier van justitie heeft één jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 52-jarige vrouw uit Almere. Ze zou betrokken zijn geweest bij een overval op een Iraanse echtpaar in 2020 in Almere.

De man van het echtpaar wilde 21.000 euro naar zijn familie in Iran sturen om bij te springen in de kosten voor de zorg en de uitvaart van zijn moeder. Toen dit moeizaam bleek zochten ze hulp via een Facebook-groep voor Iraniërs. Hier zou de verdachte op hebben gereageerd met de mededeling dat ze wel kon helpen.

Geslagen, geschopt en bedreigd
Er werd afgesproken op een adres in Almere en de man en vrouw namen het geld mee. Bij aankomst werden ze door twee mannen overvallen. De man kreeg met een pistool een klap tegen zijn hoofd en hij werd geschopt. De vrouw werd met een mes bedreigd. Het echtpaar werd van het geld beroofd en ook van een autosleutel, mobiele telefoons, een horloge, een bril en meerdere bankpassen.

Uiteindelijk werden vier verdachten aangehouden in de zaak, onder wie de 52-jarige Almeerse. De drie andere verdachten zijn al veroordeeld voor hun aandeel in de zaak. Eén van hen bekende dat hij de overvaller was met het vuurwapen. Hij wees de vrouw aan als degene die het hele plan had bedacht en voorbereid. De verdachte ontkende dit voor de rechter. Ze zei dat de overvaller een kamer bij haar huurde. Hij zou haar hebben bedreigd om haar zo te laten bekennen dat ze het brein achter de overval was.

Gewetenloos
De slachtoffers verklaarden in de rechtszaal de stem van de vrouw te herkennen op basis van het telefonische contact dat ze met haar hadden. Verder zou de verdachte na de overval een groot geldbedrag op de rekening van haar dochter hebben gestort. De officier van justitie noemde de vrouw 'gewetenloos' en iemand die op grove wijze misbruik had gemaakt van mensen die op dat moment zeer kwetsbaar waren.

De man van het echtpaar zei tijdens de zitting dat zijn vrouw nog amper het huis uit durft. Hij vroeg daarom naast de materiële vergoeding van ruim 43.000 euro ook een immateriële vergoeding van 10.000 euro voor hem en zijn vrouw. De officier ging hier in mee.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel