Muskusratten moeten worden teruggedrongen tot aan landsgrenzen

FLEVOLAND • Vr 27 mei 2022 | 6:12 • Vrijdag 27 mei 2022 | 6:12

Waterschap Zuiderzeeland gooit alles in de strijd om van de muskusrat af te komen. Het beest graaft met zijn scherpe klauwen holen in waterkanten en dijken. Omdat hij hiermee veel schade veroorzaakt, werken de waterschappen in Nederland samen om de muskusrat terug te dringen naar de landsgrenzen. Ook Flevoland doet mee. De komende jaren is voor de bestrijding van de muskusrat meer geld nodig. Binnenkort wordt besloten of dit beschikbaar komt.

In Flevoland zijn er twaalf muskusrattenvangers. Ze gaan alle watergangen af om de beesten op te sporen en ze met behulp van vallen en klemmen te vangen.

Innovatieve opsporing
Naast dit ouderwetse veldwerk wordt er ook gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve middelen. Zo wordt er geëxperimenteerd met slimme klemmen. Die zijn verbonden met het internet en geven aan wanneer er een rat in de val zit. Ook wordt er gebruik gemaakt van Environmental DNA (eDNA). Door het onderzoeken van watermonsters kan gekeken worden of er in dat water muskusratten aanwezig zijn of niet. Verder worden, met behulp van DNA, de muskusrattenfamilies in kaart gebracht. In Flevoland blijken er drie families te zijn. Een groep in zuidelijk Flevoland, een andere in Oostelijk Flevoland en een groep in de Noordoostpolder.

Aantallen nemen af
Door meer kennis over de muskusrat te vergaren, kan hij makkelijker gevangen worden. De populatie is daardoor al flink afgenomen. Meer dan tien jaar geleden werden er nog jaarlijks 400.0000 muskusratten gevangen in heel Nederland. Dat zijn er nu zo'n 40.000. In Flevoland worden er 3.000 per jaar gevangen. Dat aantal moet de komende jaren teruglopen. Over 12 jaar moeten alle muskusratten dan echt weg zijn.
Grenzen bewaken
Als de muskusrat wordt teruggedrongen tot de grens, moet de grens wel bewaakt worden. In Duitsland zijn heel veel muskusratten. Om te zorgen dat Nederland niet binnen de kortste keren weer overspoeld wordt, is er een taskforce nodig die langs de grenzen de beesten afvangt. De Unie van Waterschappen besluit volgende maand of er meer geld voor de aanpak van muskusratten komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel