Visindustrie stuurt derde brandbrief aan overheid om hoge brandstofprijzen

URK • Vr 27 mei 2022 | 15:41 • Vrijdag 27 mei 2022 | 15:41

De visindustrie op Urk heeft het zwaar door de hoge brandstofprijzen. Kotters blijven in de haven liggen omdat vis minder opbrengt dan wat de brandstof kost. De Vissersbond laat weten dat de sector deze week een derde brandbrief aan de overheid stuurt om hulp te vragen.

Met de brief hopen visserijbedrijven elk maximaal 65.000 euro steun te krijgen. De EU heeft toestemming gegeven om landen hun vissers maximaal dat bedrag te geven. Onder meer de Franse en Belgische overheid maken van die mogelijkheid gebruik, maar de Nederlandse overheid niet. "Als er geen steun komt, gaan heel veel vissers omvallen", zegt Jacob van Urk van PO Urk/VisNed tegen De Telegraaf. Veel kotters blijven door de hoge brandstofprijzen aan de kade liggen. "Nu wordt de brief niet alleen ondertekend door de visserijorganisaties, maar ook door de handel, zoals de visafslag, want die hebben ook zwaar te lijden onder de huidige situatie."

Werktijdverkorting aangevraagd
Bedrijven in de visindustrie merken dat er minder vis binnenkomt. Visveiling Urk ziet dat de aanvoer van vis al zo'n zes weken 40 procent lager is dan verwacht, schrijft het Reformatorisch Dagblad. De visveiling gaat voor 50 mensen werktijdverkorting aanvragen. Dat is overheidssteun wanneer een bedrijf onverwacht voor korte tijd het zwaar krijgt.

Door de oorlog in Oekraïne gaan de brandstofprijzen sterk omhoog. De bedrijfskosten van vissers zijn daardoor met 67 procent gestegen, meldt belangenvereniging PO Urk/VisNed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel