Archeologisch onderzoek in de knel door tijdsdruk en geldgebrek

ALMERE • Za 28 mei 2022 | 8:00 • Zaterdag 28 mei 2022 | 8:00

Wat doe je als stadsarcheoloog in Almere? Die vraag is Willem Jan Hogestijn meerdere keren gesteld. Zijn antwoord? "Almere en Flevoland hebben een heel rijke geschiedenis. Die gaat in ieder geval terug tot de tijd dat hier neanderthalers rondliepen. De resten daarvan zitten in de bodem. En dan is het zaak dat je weet wanneer je met dat soort resten zorgvuldig moet omgaan."

Hogestijn was vanaf 1982 provinciaal archeoloog en sinds 2000 ook stadsarcheoloog van Almere. In mei nam hij afscheid, met een lezing over zijn archeologische ontdekkingen. Vorig jaar ging Hogestijn met pensioen.

Eén van de meest bijzondere vondsten die Hogestijn is bijgebleven, lag aan de oostkant van Schokland. "In 1982 heb ik daar met studenten onderzoek gedaan. Bij een opgravingsput vonden we voetstappen van volwassenen, een kind en één of meer honden. Dat vond ik heel bijzonder." Wim Oosterhof was toen directeur van Museum Schokland. ''Hij was ook onder de indruk en gelukkig kregen we de tijd om er verder mee aan de slag te gaan.''

"Voor de meeste archeologen is het nu minder leuk"
Dat gaat nu vaak wel anders, zegt Hogestijn. "Toen kon je subsidie krijgen van de provincie of van de gemeente. Daar was altijd wel een soort steun voor. Dat is veranderd. Ik denk dat het voor de meeste archeologen minder leuk is geworden. Als je de tijd zou hebben om het echt goed op te graven, zou je betere resultaten hebben en dus ook een completer verhaal. Dat is een stuk minder geworden. Ik denk dat veel overheden het zien als iets hinderlijks."

Hogestijn is met pensioen, maar blijft actief in zijn vak. "Ik blijf me helemaal suf lezen over van alles en nog wat. Ik geef lezingen, ben bezig met een boek. Ik ben archeoloog. Dat stopt niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel