Volkstuincomplex beveiligd met camera en verlichting

MARKNESSE • Za 28 mei 2022 | 16:00 • Zaterdag 28 mei 2022 | 16:00

Lantaarnpalen en een beveiligingscamera moeten er voor gaan zorgen dat vandalen het volkstuincomplex in Marknesse links laten liggen. De tuintjes zijn namelijk geregeld doelwit van diefstal en vernielingen.

"De laatste vier jaar hebben we verschillende ongenode gasten gehad, die niet met hun vingers van onze spullen af konden blijven", vertelt voorzitter Wim Kröner. "Een nieuwe hark is nog wel te koop. Maar een deur, sloten, of plastic van een kas vervangen: dat is een hoop werk. Het maakt het volkstuinen minder prettig."

Geen 'donker hol' meer
De vrijwilligers hebben daarom de handen ineen geslagen en zijn gaan zoeken naar oplossingen. Rondom het terrein staan nu een aantal lantaarnpalen. Ze werken op zonne-energie en springen aan zodra er beweging wordt gedetecteerd.

Dit soort situaties wil de volkstuinvereniging in de toekomst voorkomen:

Bij de ingang van het complex hangt inmiddels ook een beveiligingscamera. "We krijgen een melding als iemand onbevoegd op de nachtelijke tour is en op de tuin probeert te komen", zegt Michaël Wayne van de Beek.

Van de Beek is kartrekker van het project om de volkstuin beter te beveiligen tegen vandalisme. "Want ik wil voorkomen dat volkstuinders afhaken omdat ze zich mateloos irriteren aan de vernielingen. En ik wil duidelijk maken: blijf nou eens af van de spullen die wij met veel liefde bij elkaar sparen."

Subsidie en sponsoren
Alle maatregelen kosten de volkstuinvereniging wel een hoop tijd en geld. De camera en verlichting is er mede gekomen dankzij een subsidie van Maex Impuls Flevoland. Verder gaat de vereniging op zoek naar sponsoren. Die mogen hun naam en logo op een bord zetten dat bij het volkstuinencomplex komt te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel