CGK De Hoeksteen: 'Vrouwen blijven toegang houden tot ambt'

EMMELOORD • Zo 29 mei 2022 | 13:36 • Zondag 29 mei 2022 | 13:36

Christelijk Gereformeerde Kerk 'De Hoeksteen' in Emmeloord blijft vrouwen toestaan om predikant of lid van de kerkenraad te zijn. Dat zegt dominee Bram Hofland tegen Nieuwsuur. Een meerderheid van de Christelijk Gereformeerde Kerken heeft tegen vrouwen in het ambt gestemd, maar daar gaat De Hoeksteen niet in mee.

Vertegenwoordigers van het kerkgenootschap spraken 21 dagen lang over het toelaten van vrouwen in het ambt van onder meer predikant, diaken of ouderling. De vraag van de synode (kerkelijke vergadering, red.) was of de zogenoemde 'zwijgteksten' in de Bijbel letterlijk moeten worden genomen. Het gaat om de zinnen: "Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt."

Volgens een meerderheid van de synode zijn de zwijgteksten duidelijk: geen vrouwen in het ambt. Dominee Hofland denkt daar anders over. "De Bijbelteksten zijn heel moeilijk te onderzoeken en te interpreteren", zegt hij. "Maar hoe heerlijk is het om samen te mogen dienen in Gods Koninkrijk?". Volgens Nieuwsuur zeggen kerkgangers in De Hoeksteen dat vrouwen zich ook niet onderdanig voelen aan de mannen.

De Christelijk Gereformeerde Kerken hebben besloten om niet direct in te grijpen bij kerken die zich niet aan de regels houden. Zij krijgen nog twee jaar de tijd om zich te conformeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel