Stadsecoloog: 'Komst dwergooruil is gevolg van klimaatverandering'

LELYSTAD • Ma 30 mei 2022 | 15:47 • Maandag 30 mei 2022 | 15:47

Dat de zeldzame dwergooruil de afgelopen anderhalve week verbleef in Lelystad was een feest voor zowel omwonenden als vogelspotters. Maar stadsecoloog Arjan van der Veen ziet de komst van de uil als duidelijk gevolg van klimaatverandering. "Het is leuk dat de soort hier is, maar de reden waarom is natuurlijk minder leuk", zegt hij.

Anderhalve week geleden streek de dwergooruil voor het eerst neer in de straat Duinbeek in Lelystad. Bewoners konden 's nachts zijn geroep horen. De vogel is volgens dutchavifauna.nl sinds 1890 nog maar dertien keer eerder gespot in Nederland. Inmiddels is de vogel doorgevlogen naar Drenthe.

"Het is een soort die komt uit Zuid-Europa, en zich door klimaatverandering hier thuis begint te voelen", vertelt de stadsecoloog. De uil is nu nog kort in Lelystad geweest, het gaat om een zogenaamde 'dwaalgast'. "Maar de verwachting is dat er ook broedgevallen komen", vervolgt Van der Veen.

Sneller dan verwacht
Uit een rapport uit 2020 blijkt dat de dwergooruil zich over 30 jaar wel eens permanent in Lelystad zou kunnen vestigen. De verwachting is dat de Zuid-Europese vogel zich steeds meer thuis gaat voelen in het Lelystadse klimaat. Van der Veen: "Hij zal zich waarschijnlijk gaan vestigen in de stad en de bossen eromheen."

De komst van de uil was dan wel voorspeld, de stadsecoloog is verbaasd dat hij nu al gespot is. "Ik maak me zorgen om de snelheid waarmee het klimaat aan het veranderen is. De impact daarvan is behoorlijk groot."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel