Oekraïens Liatoshinsky koor en orkest begonnen aan Flevolandse optredens

FLEVOLAND • Vr 3 juni 2022 | 6:59 • Vrijdag 3 juni 2022 | 6:59

Het Oekraïense Liatoshinsky koor en orkest heeft donderdagavond voor het eerst opgetreden in Flevoland. Dat gebeurde in het Agora Theater in Lelystad. De komende dagen zal het orkest nog een aantal shows opvoeren, onder meer op de Floriade en op Urk.

Zo'n tachtig muzikanten zijn de afgelopen dagen vanuit verschillende Europese landen naar Lelystad gekomen. Een aantal van hen komt rechtstreeks uit Kiev, de thuisstad van het orkest. Drijvende kracht achter de Flevolandse optredens is het Apollo Ensemble uit Lelystad.

De artistiek leider van het Apollo Ensemble, David Rabinovich, is zelf afkomstig uit Oekraïne. Hij werd benaderd door het Liatoshinsky koor en orkest met de vraag of ze in Nederland konden optreden. Met hulp van onder andere de provincie, gemeente Almere en gemeente Lelystad is dat nu gelukt. Ook de Floriade speelde daarbij een rol. Thomas Oltheten, lid van het Apollo Ensemble, is tevens programmeur van een aantal concerten op de Floriade.

"Ik heb ze hier naartoe gehaald", zegt Oltheten. "Het is voor hen eigenlijk het beschermen van hun cultuur. En muziek is daarin het middel.

Land in oorlog
Het voelt vreemd voor de leden van het koor. Ze maken muziek terwijl er thuis wordt gevochten. "Moeten we zelf ook niet de wapens oppakken", vraagt Roman Melish van het koor zich af. Maar het zijn de reacties van het publiek thuis die ons hebben overtuigd te blijven doen wat we doen, zegt hij.

"Het eerste concert was online. Dat was begin april. En ik zat echt met een schuldgevoel. Maar toen schreven mensen berichten naar ons. En ze zeiden: 'Dank je wel. Voor de eerste keer vergat ik eventjes de oorlog. En voor de eerste keer in deze oorlog, kon ik de schoonheid van de muziek voelen. En dat is heel erg belangrijk, want we kunnen niet continue gespannen zijn. We hebben ontspanning nodig. We moeten voelen dat we mensen zijn.' De muziek is dus een medicijn voor onze ziel."

Het programma bestaat onder andere uit werk van Vivaldi en van Oekraïense componisten zoals Yevhen Stankovych en Yuriy Shevchenko. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar via de site van het Agora Theater. De opbrengst van de concerten gaat naar giro 555, zegt Thomas Oltheten van het Apollo Ensemble.

Het publiek in de Agora reageerde donderdagavond overigens enthousiast op het optreden. Vooral het eerste nummer waarin de violisten en de cellist de geluiden van het luchtalarm verwerkten in de muziek, kwam bij menigeen fors binnen. "We kunnen zo weinig doen", zei een van de bezoekers. "Maar een hart onder de riem steken door het concert te bezoeken: dát kunnen we doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel