Alles uit de kast voor jaarlijkse Urkerdag

URK • Za 4 juni 2022 | 17:55 • Zaterdag 4 juni 2022 | 17:55

De tijden van weleer herleefden tijdens Urkerdag. De Urkers trokken de - vaak maar een paar keer per jaar gedragen - klederdracht uit de kast en in de kleine smalle straatjes was van alles te zien en te doen. Er werd muziek gemaakt, vis gerookt, er was ruimte voor Oudhollandse spelletjes en er waren demonstraties van oude ambachten.

Op Urkerdag krijgen oude tradities nieuwe glans en Urkerdag zelf is ook een traditie. En die heeft te maken met jonge, vrijgezelle vrouwen, zegt Jan Anker van de organisatie. "Jonge vrouwen werkten vroeger vaak in Enkhuizen of Amsterdam als dienstmeid. En die jonge vrouwen keerden allemaal terug naar het eiland Urk om samen Pinksteren te vieren. En dat betekende feest op Urk."

Uitgelezen moment voor verkering
Voor de vrijgezelle, jonge Urker mannen was dat hét moment om zich op z'n allermooist uit te dossen. "De komst van de dames was het uitgelezen moment om verkering te krijgen. En het krijgen van verkering was voor de jonge dames weer een reden om hun baan op te zeggen. Dan konden ze op het eiland blijven", zegt Anker.

De bezoekers vermaakten zich prima. "Het is heel gezellig", zegt een meneer. "Ik heb vis gezien. En vis. En nog meer vis", lacht hij. Hij vindt het super om te zien hoe de oude tijden herleven. "We gaan zo snel vooruit. Dan is het goed om ook achterom te kijken. De geschiedenis toont waar je vandaan komt."

Vooral jonge mensen
Een mevrouw vindt het geweldig om te zien hoeveel Urkers er in klederdracht lopen. "Ik zie vooral jonge mensen in klederdracht. Waar ik vandaan kom is dat allemaal verdwenen. Die jongeren willen niks te maken hebben met het verleden."

De belangstelling voor Urkerdag is groter dan ooit, vindt kunstenares Janneke van Slooten. "De Urker klederdracht is dit jaar niet aan te slepen." Volgens van Slooten kreeg ze één avond voor de Urkerdag nog aanvragen binnen voor een traditioneel kostuum. "Dan kun je die echt niet meer krijgen hoor."

Voor het eerst
Van Slooten vindt het opvallend hoeveel jonge Urkers belangstelling hebben voor de klederdracht. "Mijn dochter kwam net langs met een aantal vriendinnen. Ze waren allemaal in klederdracht. En dat deden ze allemaal voor het eerst.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel