'Minderjarige Almeerders probeerden voetballers om te kopen'

ALMERE • Wo 8 juni 2022 | 15:09 • Woensdag 8 juni 2022 | 15:09

Voetballers van amateurclubs zijn door twee minderjarige Almeerders benaderd om de uitslag van een wedstrijd te manipuleren. De twee verdachten van zestien en zeventien jaar oud wilden de spelers betalen om mee te werken aan een vooraf afgesproken uitslag. Ze zijn nog voor aanvang van de speelronde aangehouden.

De KNVB meldde het voorval afgelopen vrijdag. De voetballers die benaderd zijn, spelen in de Tweede Divisie. Dat is na de Eredivisie en de Eerste Divisie, het derde niveau van voetbalcompetities in Nederland. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie blijkt hierdoor dat ook de amateursport een aantrekkelijke competitie is voor matchfixing.

De twee verdachten zijn geen spelers van de tweede divisie, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Over welke wedstrijd(en) het gaat wordt niet bekendgemaakt "omdat meerdere clubs en meerdere spelers uit die divisie benaderd zijn door de matchfixers", laat de woordvoerster weten. Landelijke matchfixing valt onder de politie Rotterdam, die de zaak onderzoekt.

De twee verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar het onderzoek gaat door.

Van matchfixing wordt gesproken als een uitslag of spelelement vooraf bepaald wordt. Sporters kunnen geld krijgen worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd of het uitvoeren van een handeling. Wanneer iemand (fixer) een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, wordt er gesproken van omkoping. Zowel de fixer als de sporter kunnen dan vervolgd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel