Wildbeheereenheid sleept provincie voor de rechter

FLEVOLAND • Za 11 juni 2022 | 8:10 • Zaterdag 11 juni 2022 | 8:10

De Wildbeheereenheid Flevoland vindt dat het provinciebestuur haar 680 leden ten onrechte uitsluit van de jacht. Die vroeg de rechter vrijdag dan ook om de wijziging in de verordening die dat veroorzaakt, op te schorten. Maar daar voelt de provincie niets voor, bleek tijdens de rechtszitting in Lelystad.

De Wildbeheereenheid Flevoland heeft 680 leden met een geldige jachtvergunning. Omdat de provincie de regels rond het faunabeheer in Flevoland heeft aangepast, kunnen zij nu niet meer jagen. En dat kan volgens de twee bestuursleden die de rechtszaak bijwoonden voor grote problemen zorgen.

De wildbeheereenheid voerde het faunabeleid jarenlang uit voor het provinciebestuur. De jagers schieten soms wild af om schade aan gewassen en de natuur te voorkomen. Maar ze houden ook tellingen en voorzien de makers van het natuurbeleid van gegevens, informatie en advies.

Opgesplitst
De provincie besloot de verordening echter aan te passen, omdat die drie wildbeheereenheden nodig vindt. Er zou daardoor beter per gebied bekeken kunnen worden wat er wel en niet afgeschoten moet worden. Ook zou faunaschade door de splitsing gedetailleerder in beeld kunnen worden gebracht.

Maar de Wildbeheereenheid Flevoland is het daar niet mee eens en verzet zich al langer tegen de nieuwe plannen. Zij hebben namelijk ook bestuursleden uit alle regio’s van Flevoland, met per werkgebied bijvoorbeeld aparte biotoopcommissies en jachthondeneenheden. Daardoor zijn drie aparte verenigingen wat haar betreft niet nodig.

"De inrichting van die drie verenigingen vergt bovendien tijd. Daarom zou de wijziging in de verordening moeten worden opgeschort." Maar de provincie ontkent dat en stelt dat de drie clubs klaar zijn om te beginnen.

'Niet betrokken bij plannen'
Wat de Wildbeheereenheid Flevoland vooral steekt, is dat ze na jaren van trouwe dienst niet werd betrokken bij de nieuwe plannen, zo zeiden de twee bestuursleden ter zitting. "Wij hebben nooit gehoord wat wij moesten doen om aan de nieuwe eisen te voldoen. En nu zijn drie leden van onze vereniging opeens wel betrokken bij die nieuwe clubs. Dat viel ons wel wat rauw op het dak", zei Henk Suelmann van de eenheid.

Hij vindt dat Provincie Flevoland ‘een onaanvaardbare inbreuk’ heeft gemaakt op het recht van vrije vereniging en vergadering. ‘Onze leden willen helemaal niet naar een door de overheid onrechtmatig opgelegde nieuwe structuur.’

Statenleden drongen volgens hem bij het provinciebestuur aan op mediation met de Wildbeheereenheid, om juridisch gesteggel te voorkomen. Maar daar is uiteindelijk niet voor gekozen. De rechter moet nu beslissen of de gewijzigde Omgevingsverordening moet worden opgeschort en of er bemiddeling moet komen tussen de beheereenheid en de gedeputeerde.

Uitspraak op 24 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel