Wolvenrasters ingezet bij schaapskudde Kuinderbos

NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 juni 2022 | 12:31 • Woensdag 15 juni 2022 | 12:31

De schaapskudde in het Kuinderbos heeft bezoek gehad van een wolf. Dat blijkt uit een tussenrapportage van de organisatie BIJ12, die zich voor de provincies bezighoudt met de wolven in Nederland. Volgens boswachter Harco Bergman gebeurden die aanvallen een week of vijf geleden. Daarbij zijn volgens hem meerdere schapen gegrepen. Om de kudde te beschermen zijn er inmiddels mobiele wolvenrasters in het bos geplaatst. Dat zijn verplaatsbare afrasteringen die uit lichte paaltjes en een gaasraster met stroomdraden bestaat.

De provincie Flevoland maakte eerder al bekend zulke rasters gekocht te hebben, zodat ze waar nodig ingezet kunnen worden om dieren tegen de wolf te beschermen. Veehouders waarvan schapen mogelijk door een wolf zijn aangevallen en waarbij de kans op herhaling groot is, kunnen een beroep doen op deze mobiele rasters. Dit geldt voor gebieden waar een zwervende wolf actief is en waar gedurende een aantal dagen achter elkaar op dezelfde plekken vee wordt aangevallen. De rasters kunnen dan ingezet worden tot de acute dreiging van aanvallen op die plek voorbij is.

Volgens Bergman is er sinds de plaatsing van de rasters en een camera geen incident meer geweest met een wolf in het bos.

Uit de tussenrapportage van BIJ12 blijkt verder nog dat de wolf die in april een schaap in Creil doodbeet, een zwervende wolf is. BIJ12 vermoedt dat er naast een roedel wolven op de Veluwe ook nog drie wolvenparen zich gevestigd hebben in Nederland. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog een stuk of elf wolven die door het land zwerven. Degene die de schaap in Creil heeft aangevallen, is waarschijnlijk dezelfde die ook in Noord-Overijssel, Zuid-Drenthe en Zuid-Friesland dieren heeft aangevallen. Deze wolf werd eerder al in Duitsland waargenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel