Flevolandse boeren maken zich op voor landelijke actie

FLEVOLAND • Za 18 juni 2022 | 11:01 • Zaterdag 18 juni 2022 | 11:01

Veel Flevolandse boeren trekken woensdag naar Barneveld om deel te nemen aan het landelijke boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zegt melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde. Hij is als bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) betrokken bij de organisatie van de demonstratie.

Hoeveel boeren uit Flevoland naar Barneveld willen, kan Van Maanen niet precies zeggen. Hij meldt wel dat het er 'veel' zullen zijn.

Vergunning
De boeren willen woensdag naar het buitengebied van Stroe om te protesteren. De gemeente Barnveld moet daar overigens nog wel een vergunning voor afgeven. Er wordt nog bekeken of de 'randvoorwaarden met betrekking tot de veiligheid en openbare orde goed ingevuld kunnen worden'.

Boerenorganisaties gaven eerder aan te rekenen op zeker 20.000 deelnemers aan de protestdag. Veel boeren zouden op de trekker willen komen. Maandag bepaalt de burgemeester van Barneveld of alles goed genoeg is geregeld om groen licht te geven.

In de voorwaarden die worden gesteld, ziet Van Maanen geen problemen, zegt hij bij Omroep Gelderland. "Dit zijn standaard formaliteiten waar je aan moet voldoen, dat heb je ook als je een dik feest geeft. Dan heb je er ook aan te voldoen. Ambulances moeten er gewoon door kunnen komen."

Gevolgen voor boeren
Het kabinet wil de uitstoot van stikstof in Nederland fors omlaag brengen, blijkt uit de vorige week gepresenteerde plannen. De maatregelen die daaruit volgen zullen veel invloed hebben op het leven van boeren. Zij kunnen niet allemaal doorgaan met hun bedrijf, erkende verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (VVD).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel