Vier VR-films in première over archeologie Oostvaardersplassen

ALMERE • Zo 19 juni 2022 | 17:47 • Zondag 19 juni 2022 | 17:47

Een kijkje nemen in de steentijd of een stukje meevaren op een VOC-schip. In het natuurbelevingscentrum Oostvaarders in Almere zijn vanaf zondag vier Virtual Realityfilms te bekijken.

Voor die films kunnen bezoekers een bril opzetten waarbij je in een virtuele wereld 360 graden rond kan kijken. Bezoekers wanen zich dan in een wereld waar verschillende archeologische vondsten uit de omgeving van de Oostvaardersplassen te zien zijn.

"De films gaan over de jagers en verzamelaars, de VOC, de Romeinse tijd en de Tweede Wereldoorlog", zegt Marit van den Hof, archeoloog en maker van de films. "We hebben steeds één vondst centraal gezet en daar een verhaal omheen gebouwd."

Met een VR-bril op is het volgens de 13-jarige Levi net alsof hij echt terug de tijd in gaat. "Ik zag hoe de boten van de VOC er van binnen uit zagen", zegt hij. "Het is echt heel mooi om te zien, want ze vertellen heel veel informatie over hoe het vroeger ging." Ook zijn 10-jarige zus Mattanja is enthousiast: "Ik dacht dat Flevoland toen nog helemaal niet bestond."

Ouder dan je denkt
Toch gaat de geschiedenis van Flevoland veel verder terug dan de drooglegging van de polders vorige eeuw. "In de Romeinse tijd was hier al een eiland, dat heette Flevum", legt Van den Hof uit. "En in de tijd van de jagers en verzamelaars was hier een soort moerassig gebied, daar woonden periodiek ook mensen."

Met de VR-films wil de archeoloog de geschiedenis tot leven brengen. "Het is niet alleen dat mensen het verhaal leren kennen, maar ze beleven het ook echt. Het is heel anders om in een ruimte te staan en iets echt te ervaren", zegt ze. "Ik hoop dat het mensen bijblijft, en dat ze een beetje geprikkeld zijn om meer feitjes over hun omgeving te weten te komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel