Scholen vieren 50 jaar Werelderfgoedlijst met speciaal boek

SCHOKLAND • Ma 20 juni 2022 | 14:30 • Maandag 20 juni 2022 | 14:30

Basisscholen in de gemeente Noordoostpolder krijgen een jeugdboek over het voormalig eiland Schokland. Met het boek wordt gevierd dat het UNESCO Werelderfgoedverdrag dit jaar 50 jaar bestaat. Sinds 1995 staat Schokland op deze lijst van beschermde gebieden en het was daarmee het eerste Nederlandse monument op de erfgoedlijst.

Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder overhandigde maandag de boeken aan de eerste scholen. Alle groepen vijf en zes uit de gemeente gaan deze week naar Schokland en leren daar spelenderwijs over de omgeving. Het was de bedoeling om dit twee jaar geleden al toen. Toen stond Schokland precies 25 jaar op de UNESCO-lijst. Door de coronamaatregelen kon dat toen niet gevierd worden.

Burgemeester De Groot vindt het belangrijk dat de scholieren nu alsnog naar het UNESCO-Werelderfgoed gaan. "Daar moeten we heel zuinig op zijn en we moeten het verhaal van het erfgoed ook door blijven vertellen."

Jeugdburgemeester Ids Hammen vindt het ook belangrijk dat het verhaal van Schokland wordt verteld. Niet alle leerlingen weten volgens hem dat de Noordoostpolder eerst Zuiderzee was, met daarin het eiland Schokland. "Dat het nu al zo lang werelderfgoed is, dat zegt denk ik wel genoeg dat het heel belangrijk is voor onze cultuur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel