Werkstraf dreigt voor 'slaapwandelende' masturberende man

ALMERE • Di 21 juni 2022 | 12:57 • Dinsdag 21 juni 2022 | 12:57

De officier van justitie heeft dinsdag een werkstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een 52-jarige Almeerder. De man zou in juni 2018 vroeg in de ochtend naakt hebben staan masturberen in de tuin van de overburen. Hij wordt ook verdacht van misbruik van zijn stiefdochter.

Het misbruik zou zijn gebeurd tussen augustus 2009 en september 2016 in Enschede en ook Almere, waar het gezin later ging wonen. Volgens het meisje, dat toen het begon zes jaar oud was, kwam haar stiefvader regelmatig 's nachts in haar slaapkamer en stond hij bij haar bed te masturberen. Dat zou hij ook hebben gefilmd.

Ze vertelde dat pas jaren later aan de nieuwe man van haar moeder. Een nichtje vertelde de politie tijdens het onderzoek dat ze het een paar jaar eerder ook al aan haar had verteld. De moeder stelt dat ze de Almeerder op een nacht ook daadwerkelijk naakt zag masturberen in de slaapkamer van haar dochter. Volgens haar was hij op dat moment aan het slaapwandelen. Om herhaling te voorkomen, maakten ze een soort van alarm op de slaapkamerdeur van het meisje.

'Goede band'
De verdachte zegt dat er allemaal niks van waar is. "Ik heb haar opgevoed als mijn eigen kind en altijd goed voor haar gezorgd. Wij hadden een goede band, maar toen de relatie met haar moeder overging en die heel snel een andere man kreeg, was dat heel verwarrend voor haar." Hij zegt dat ze daarom het verhaal zou hebben verzonnen. "Haar moeder zegt ook wel vaker gekke dingen", verdedigde hij zich in de rechtszaal. "Hoe kan het anders dat ze mij dat heeft zien doen bij haar dochter, maar haar vervolgens nog wel bij mij liet logeren en dergelijke?"

Het alarm op de deur van het meisje was er wel, erkent hij. "Omdat ik in die tijd veel slaapwandelde en dan allerlei spullen verplaatste in huis of hard ging zingen op het toilet. We wilden met het alarm voorkomen dat ze wakker werd gemaakt."

Kinderfiets
In juni 2018 zag de Almeerse overbuurman van de verdachte hem iets voor zessen naakt door zijn tuin lopen. Hij ging bij het fietsje van zijn 7-jarige dochter staan en begon te masturberen. De verdachte wreef volgens de overbuurman ook met zijn geslachtsdeel tegen de tweewieler aan, en had een camera in zijn hand. Na anderhalve minuut vertrok hij vervolgens weer naar huis.

De buurman filmde het incident en schakelde de politie in. Die lichtte de Almeerder van zijn bed. "Ik schrok me rot, had geen idee waar ze voor kwamen", zei de man voor de rechtbank. Eenmaal op het bureau zag hij het filmpje. "Ik sta daar op inderdaad, schaam me kapot. Ik kan me er namelijk niets meer van herinneren, omdat ik ook daar slaapwandelde."

Een andere buurman had de verdachte volgens hem ook al eens in de nacht naakt op straat gevonden en hem wakkergemaakt. "Het was fijn geweest als deze buurman dat ook zo had gedaan. Dat had een hoop ellende gescheeld."

De Almeerder is onderzocht voor zijn ‘slaapstoornis’, maar veel is er niet aan te doen. "Het heeft veel te maken met stress en die had ik toen door schulden. Inmiddels heb ik al ruim een jaar niet meer geslaapwandeld."

Genoeg bewijs
De officier gelooft best dat hij slaapwandelt, maar dat verklaart wat haar betreft niet de seksuele handelingen bij het fietsje van de overburen. En dus vindt zij schennis plegen bewezen. De man zou daarvoor 450 euro aan immateriële schade moeten vergoeden. Ook voor het masturberen bij zijn stiefdochter is volgens haar voldoende bewijs.

De advocaat van de verdachte vraagt om vrijspraak. Volgens haar heeft hij niet met opzet zijn buren lastiggevallen en is dat echt te wijten aan zijn slaapstoornis. Het liefst zou ze de man nog willen laten onderzoeken, voordat de rechtbank uitspraak doet. Wat betreft zijn stiefdochter zegt de advocaat dat de verklaringen in die zaak te verschillend zijn, en daarom onbetrouwbaar.

Het vonnis is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel