'Woningoverschot Almere en Lelystad dreigt zonder extra investeringen'

FLEVOLAND • Wo 22 juni 2022 | 6:04 • Woensdag 22 juni 2022 | 6:04

In Almere en Lelystad dreigt een overschot aan woningen. Samen met Helmond willen deze gemeenten meer dan tien procent van de huidige woningvoorraad erbij bouwen. Volgens de Atlas voor gemeenten 2022 is dat meer dan de behoefte in deze steden.

In het onderzoek van Atlas Research worden gemeenten als Almere en Lelystad ook gewaarschuwd: "Zonder grote investeringen in de leefbaarheid en bereikbaarheid van dergelijke gemeenten wordt er mogelijk voor toekomstige leegstand gebouwd."

Het onderzoek gaat eigenlijk over het tekort aan woningen in Nederland. Landelijk gezien is er een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer vijf procent van het totaal aantal woningen. Van de grootste gemeenten is in Amstelveen en Amsterdam de nood het hoogst. Daar zoeken voor elke honderd beschikbare woningen zo'n honderdvijftig gegadigden een huis. Ook in Hilversum, Utrecht en Amersfoort is de woningnood hoog met honderdveertig kandidaten voor elke honderd huizen.

Volgens Atlas is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zou blijken. Het ministerie raamt het tekort op 279.000 woningen. Het verschil komt doordat het bureau een andere meetmethode hanteert. Zo laat het onderzoeksbureau de woonwensen van woningzoekenden, die naar voren kwamen in enquêtes, meetellen. Ook mensen onder de 25 jaar die bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen, tellen mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel