Taakstraf voor vernielen wijzers museumklok: "Gewoon een domme actie"

URK • Wo 22 juni 2022 | 10:23 • Woensdag 22 juni 2022 | 10:23

Een 19-jarige Urker is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. Hij vernielde de wijzers van de klok op museum Het Oude Raadhuis. "Een kwajongensstreek", zei de dader bij de Lelystadse politierechter. "Ik heb er megaveel spijt van."

De Urker was op 21 augustus vorig jaar op stap in zijn woonplaats. "Mijn vriend en ik zagen mensen op het dak van het museum staan die ons riepen. Stom, maar we besloten op het dak te klimmen."

Eenmaal daar zat hij aan de wijzers van de enorme klok. "Maar ik heb er niet aan getrokken." Toch waren de wijzers daarna zo ernstig verbogen dat ze niet meer gerepareerd konden worden. Totale schade: 6.243,60 euro.

De wijzers aan de zuidkant van de toren waren enkele maanden weg, voordat de nieuwe wijzers bevestigd konden worden.

Daders droegen oranje shirts
De politie kwam hem op het spoor na een opsporingsbericht met camerabeelden van het incident. Daarbij waren de daders, gekleed in oranje shirts, onherkenbaar in beeld. De identiteit van de tweede vandaal heeft de politie niet kunnen achterhalen.

"Megaveel spijt" heeft de jongen nu. "Het was gewoon een domme actie. Wat ook meespeelde, was een verhaal dat mijn vader altijd vertelde. Hij zei dat hij en zijn vrienden tijdens het stappen op Urk vroeger altijd de wijzers van de museumklok terugdraaiden, zodat ze nog wat langer in de kroeg konden blijven."

De schade wil hij vergoeden, zei hij tegen de rechter. "Ik heb het gewoon gedaan, daar moet ik van leren." Volgens de officier van justitie is het de eerste keer dat de Urker bij de rechtbank moet voorkomen. "Hij heeft ook een stabiel leven en is nog jong. Daar heb ik in mijn strafeis rekening mee gehouden."

De rechter vonniste conform de eis. De schade van de gemeente Urk moet de jongen ook vergoeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel