Boeren: "Het blijft niet bij dit protest, we gaan een paar hete weken tegemoet"

ESPEL • Do 23 juni 2022 | 5:45 • Donderdag 23 juni 2022 | 5:45

Eén actie zoals de boeren woensdag hebben gevoerd zal misschien niet direct effect hebben, maar als het protest lang genoeg volgehouden wordt, dan gaan politici uiteindelijk wel draaien. Dat zeggen boeren in Espel, na de protesten van woensdag tegen een nieuwe stikstofwet. "Ik denk dat we nog een paar hele hete weken tegemoet gaan", aldus loonwerker Job Rikken.

Het kabinet kondigde twee weken geleden aan dat de stikstofuitstoot in Flevoland met 24 procent naar beneden moet. En in het gebied rond Creil en Espel in Noordoostpolder moet dat zelfs met 47 procent. "Dit zijn onmogelijke regels, dan kunnen wij ons werk niet meer doen. We worden gewoon weggetreiterd", zegt een Espeler boer. Rikken vult aan: "Wij maken ons grote zorgen over deze stikstofwet. De landbouw in Nederland verandert daardoor dusdanig dat voedsel heel erg duur gaat worden, ons landschap compleet gaat veranderen en de boeren hun bedrijf gaan verliezen. Het wordt niet goed voor Nederland en heel veel mensen hebben dat nog niet in de gaten."

Stoppen met het bedrijf
Om de vermindering van stikstof voor elkaar te kunnen krijgen, moet een aantal Flevolandse boeren hun bedrijf opgeven. Een deel zal grote aanpassingen moeten doen in de bedrijfsvoering. En de agrarische bedrijven die in het aangewezen gebied in Noordoostpolder liggen, zijn sowieso nu al in één klap tonnen minder waard geworden.

"Deze stikstofwet is een verzinsel van Den Haag, van Brussel hoeft dit helemaal niet", zegt Rikken. "Ik denk dan ook niet dat deze wet zo hoeft. Er zijn allerlei manieren om die reductie te halen. Ook andere sectoren zouden hun steentje moeten bijdragen, maar de landbouw wordt nu als eerste op het hakblok gelegd."

Protestactie verliep niet volgens plan
De protestactie van woensdag waarbij boeren hun tractoren op de A6 bij Lelystad en Emmeloord neerzetten, moest bijdragen aan de bewustwording van politici en burgers. Het originele plan om de Ketelbrug te blokkeren, is niet gelukt. Dit omdat er te veel politie aanwezig was. "Toen durfden we niet meer. Daarna is iedereen maar een beetje voor zichzelf begonnen. Toen we hoorden dat er wat trekkers bij Emmeloord op de A6 waren gaan staan, zijn we daar ook naartoe gegaan. De politie die daar aanwezig was, daar konden we prima mee werken", legt initiator Job Rikken uit. "En in tegenstelling tot de berichten, heeft niemand van ons een bekeuring voor die actie gekregen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel