Boeren denken over actie in Natura2000-gebied

FLEVOLAND • Do 23 juni 2022 | 13:12 • Donderdag 23 juni 2022 | 13:12

Boeren in Flevoland denken over nieuwe acties vanwege de stikstofplannen van het kabinet. Dat laten Agractie en Farmers Defense Force (FDF) weten. Beide organisaties verwachten niet dat het kabinet overstag gaat. Niet-boeren moeten zich daarvan volgens de organisaties bewust worden. FDF denkt over een actie op de weg tussen Kuinre en Wolvega, in Natura2000-gebied De Rottige Meente.

Mick Tinga van de afdeling Flevoland-Friesland van Farmers Defense Force (FDF) kijkt met een goed gevoel terug op de protestactie in Stroe op woensdag. Boeren reden vanuit Bant via de snelweg naar Gelderland. Omdat FDF weinig hoop heeft dat het stikstofbeleid door het protest verandert, denkt de organisatie na over vervolgacties. Tinga noemt een actie op de weg van Kuinre naar Wolvega als voorbeeld: "De weg mag blijven liggen, het treinspoor (van de Lelylijn, red.) moet ernaast en boeren moet allemaal weg. Dan zetten we de weg een keer dicht maar sluiten hem niet helemaal af en delen flyers uit."

Tractoren op Dijkfeest
Ook Agractie Flevoland zint op nieuwe acties. Wat die moeten zijn, wil woordvoerder Job Rikken nog niet zeggen. Maar het verkeer zal er geen last van hebben, zegt hij. De boerenorganisatie wilde zaterdag bij het Dijkfeest in Espel een eerstvolgend statement maken namens de agrarische sector. Het was de bedoeling dat jongeren met de tractor naar het evenement zouden gaan in plaats van de auto of de fiets. "Niet als protest maar om te laten zien hoe groot de agrarische jongerenbevolking is. Er blijkt alleen te weinig plek te zijn om te parkeren."

'Goede actie op A6'
Rikken staat een dag later nog steeds achter de protestactie op de A6 bij Emmeloord en Lelystad, op de terugweg uit Stroe. Het was de bedoeling om bij een openstaande Ketelbrug flyers aan weggebruikers uit te delen, maar de politie voorkwam die actie. Daarop werd besloten om tractoren stil te zetten op en naast de snelweg bij Emmeloord. Verkeer kon zigzaggend passeren. "Het heeft geen uren geduurd en de weg is niet dicht geweest", benadrukt Rikken. "Het gevoel dat overheerst, is dat het goede actie is geweest en het is goed verlopen in samenwerking met de politie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel