Nieuwe coalitie zet in op wonen, duurzaamheid en verbinding

ZEEWOLDE • Do 23 juni 2022 | 23:00 • Donderdag 23 juni 2022 | 23:00

Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie presenteerden donderdagavond hun coalitieakkoord. De twee partijen willen de komende vier jaar inzetten op woningbouw, verduurzaming en verbinding.

Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie leveren elk twee wethouders. Helmut Hermans en Winnie Prins zijn kandidaat voor Leefbaar Zeewolde. Helmut Hermans krijgt de portefeuille wonen, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Winnie Prins wordt verantwoordelijk voor financiën, verkeer en recreatie. Erik van de Beld en Ernst Bron zijn voorgedragen door de ChristenUnie. Ernst Bron zal zich gaan richten op duurzaamheid en agrarische zaken. En zijn partijgenoot Erik van de Beld is kandidaat voor de portefeuille sociaal domein, jeugd en onderwijs en gezondheid.

De coalitie wil vooral inzetten op woningbouw. "We gaan onze uiterste best doen om over vier jaar 1000 woningen te hebben afgeleverd", zegt onderhandelaar PieterJan Hilbers namens Leefbaar Zeewolde. "We gaan sowieso verder met de invulling van de Polderwijk en onze inzet is om die bouw uit te breiden richting de Biezenburcht." Er loopt nog onderzoek naar wat voor woningen er moeten komen. "Maar het uitgangspunt dat we altijd gehanteerd hebben is 30 procent in het hogere segment, 30 procent middensegment en 30 procent starterswoningen."

De partijen willen ook kijken welke maatregelen zij kunnen treffen om de toegang tot de woningmarkt zo open als mogelijk te houden. Fractievoorzitter van ChristenUnie Tamara Baas zegt te denken aan het inzetten van een anti-speculatiebeding en het invoeren van een zelfbewoningsplicht. "We willen het tegengaan dat de woningmarkt een verdienmodel op zich wordt." Baas wil ook kijken of het mogelijk is een voorrangsregeling te treffen voor Zeewoldenaren die binnen de gemeente willen verhuizen. "Dan kan bijvoorbeeld gaan om jongeren die bij paps en mams weg willen om zich dan zelfstandig te vestigen in de gemeente."

Verduurzaming
Een van de andere speerpunten is verduurzaming. Veel woningen in de gemeente zijn relatief jong. Daardoor zijn veel woningen al behoorlijk goed geïsoleerd. Maar er is volgens PieterJan Hilbers nog een wereld te winnen. "Er zijn best nog wel wat huizen met energielabel C. En die zou je dus naar label B kunnen brengen." Maar de partijen denken dat de gemeente vooral moet inzetten om de afhankelijkheid van gas terugdringen. "Het is natuurlijk niet zo dat we van vandaag op morgen de gaskraan gaan dichtdraaien", zegt Hilbers. "Want dat kan natuurlijk niet. Maar we worden vanuit Den Haag wel die kant op geduwd. En dan is het goed als je daar als gemeente plannen voor gaat maken."

Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie willen ook de verbinding zoeken. "We moeten samenwerken", zegt Tamara Baas. "We zoeken de samenwerking met burgers, met organisaties, met ondernemers en met andere politieke partijen." Zo willen de twee partijen burgers in een vroeg stadium bij besluitvorming betrekken via inclusiepanels. En alle wethouders krijgen een gebied in de gemeente aangewezen voor wie zij het eerste aanspreekpunt gaan worden.

Voor de mogelijke komst van het datacenter van Meta willen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie in gesprek met minister Hugo de Jonge. "Wij kunnen een eerder genomen besluit van de vorige gemeenteraad niet terugdraaien", zegt Hilbers. "Maar we zien dat Meta een pas op de plaats heeft gemaakt. Het bedrijf heeft de ontwikkeling gepauzeerd. En je ziet dat de minister een paar dingen heeft gezegd." Een deel van het gebied waar Meta het datacenter wil bouwen is nog in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft nog geen besluit genomen of het Rijk die grond aan Meta gaat verkopen. "De minister wil binnenkort met het college gaan praten en wij zien uit naar zijn komst", aldus PieterJan Hilbers.

De installatie van het nieuwe college van Zeewolde vindt maandagavond 27 juni plaats tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel