Kotter blokkeert hele ochtend haven van Urk uit onvrede over politieoptreden

URK • Vr 24 juni 2022 | 11:54 • Vrijdag 24 juni 2022 | 11:54

Een kotter heeft vrijdagochtend de haveningang van Urk geblokkeerd. Hierdoor konden alleen kleine bootjes in of uit de haven varen. Het gaat om de kotter UK-19. De actie werd rond 13:20 uur beëindigd, waarna verschillende toeristen op zeilboten de haven konden verlaten. De kotter ligt nu weer aan de havenkade.

Volgens de gemeente Urk was het een actie van één visser. Uit een rondgestuurd statement blijkt dat de actie gedaan werd vanwege de 'excessieve' politie-inzet eerder deze week op de kotter die de Ketelbrug wilde blokkeren.

In het statement staat dat "jonge jongens als zwaar crimineel werden benaderd" en dat "vrijlating gebeurde na een dag met de nodige hindernis en verlies van telefoon". Verder wordt de opstelling van de ME, die de kotter bij de Ketelbrug enterde, als "laf, onnodig krenkend en kwetsend" beschreven.

De actie had volgens een woordvoerder van de gemeente gevolgen voor de rest van de scheepvaart. "Wat de schipper zich mogelijk niet realiseert is dat de actie financiële schade met zich meebrengt." Bij de haven van Urk zijn veel bootverhuurders. "Zij willen de boten na de verhuur weer terugbrengen in de haven en opnieuw verhuren. Dat kan nu niet."

De gemeente verwachtte vrijdagochtend al dat de blokkade niet lang ging duren. "We zijn nu met de schipper in gesprek en hebben zicht op dat de haven aan het begin van de middag weer vrij is. We willen het niet groter maken dan het is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel