Oudste dorp in Noordoostpolder viert 80-jarig bestaan

MARKNESSE • Za 25 juni 2022 | 17:47 • Zaterdag 25 juni 2022 | 17:47

Marknesse, het oudste dorp van Noordoostpolder, bestaat tachtig jaar. En dat laten de bewoners niet onopgemerkt voorbijgaan. Ook omdat het jaarlijkse dorpsfeest vanwege de coronapandemie twee keer niet kon doorgaan, is de feestweek nu groter dan ooit.

Trots is de feestcommissie vooral op het bruisend centrum van het dorpsfeest, een grote tent die aan de Groene Zoom staat. "In overleg met de gemeente hebben we de tent aan de gracht mogen neerzetten", legt voorzitter Gerwin Luimes uit. "Mooi in het midden van het dorp." Dat kostte nog de nodige hoofdbrekens, want het talud langs de gracht is schuin, maar de tent staat uiteindelijk keurig recht.

Elke dag activiteiten
Rond die feesttent zijn tien dagen lang activiteiten. "We zijn donderdag begonnen met een groot volleybaltoernooi en vrijdag hadden we een drukbezochte borrel voor het bedrijfsleven van Marknesse", aldus Luimes. Deze zaterdag stond in het teken van een grote optocht. "Veel straten zijn maanden bezig geweest met het bouwen van praalwagens, en in de optocht rijdt ook een groot aantal oude landbouwvoertuigen mee."
Saamhorigheid
Het feest is belangrijk voor de saamhorigheid in het dorp. "Ik schat dat minstens de helft van de 4.000 inwoners op de een of andere wijze aan het feest deelneemt", zegt Luimes. "Als deelnemer of in de organisatie van een van de activiteiten, of gewoon om 's avonds in de tent een drankje te komen drinken."

Wisseltrofee
Komende week staat er onder andere nog een obstakelrun, een kindermiddag en een theateravond op het programma. De feestweek wordt op zondag 3 juli afgesloten met een bingo en de uitreiking van de felbegeerde Marknesser wisseltrofee. Die is voor het zeskoppige team dat een aantal opdrachten in de feest-tiendaagse het beste heeft gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel