Flevolandse politici sturen kabinet brandbrief over OV

FLEVOLAND • Wo 29 juni 2022 | 7:50 • Woensdag 29 juni 2022 | 7:50

Het openbaar vervoer staat op omvallen. Dat schrijven honderden lokale en regionale politici in een brandbrief in de Volkskrant aan het kabinet. De vervoerders krijgen nu nog extra coronasteun, maar het kabinet wil daarmee stoppen. En dat betekent dat volgend jaar ongeveer een kwart van de busverbindingen zal verdwijnen, staat in de brandbrief.

Ook Flevolandse politici hebben de brief ondertekend, zoals gedeputeerde Jan de Reus (VVD) en statenlid Bryant Heng (ChristenUnie). Opvallend veel Flevolandse ondertekenaars komen uit Dronten, zoals CDA-raadslid Willemien Wever, PvdA-raadslid Sandra Nobel en GroenLinks-raadslid Paul Vermast. Ook het Almeerse PVV-raadslid Chris Jansen en het Urker CU-raadslid Meindert Bakker hebben getekend.

"Vervoersbedrijven hebben minimaal een half jaar nodig om bezuinigingsmaatregelen door te voeren", waarschuwen de politici in de brief. "Daarom is er uiterlijk eind juni 2022 uitsluitsel nodig over hoe we het ov in 2023 laten rijden. Zonder duidelijkheid zijn de bedrijven genoodzaakt om afschaling voor te bereiden."

De vervoersbedrijven krijgen tot eind dit jaar coronasteun om het verlies aan inkomsten door het sterk gedaalde aantal reizigers op te vangen. Het aantal reizigers halveerde de afgelopen twee jaar. Lokale overheden hielden door de coronasteun zo’n 90 procent van hun ov-netwerk in stand. Maar die steun stopt aan het einde van dit jaar.

Afbraak van het ov is voor ons als lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers niet uit te leggen", schrijven de politici. "De verontwaardiging in onze regio’s is nu al groot. Verder bezuinigen is geen optie." Eerder deze maand zei het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) te verwachten dat het ov in 2023 weer bijna net zo druk zal zijn als voor de pandemie, met een slag om de arm: als de economie een flinke dreun krijgt door de oorlog in Oekraïne, kan het nog tot 2025 duren voordat het ov even druk is als vanouds.

De briefschrijvers bieden donderdag staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Milieu een petitie aan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel