Opvangplekken Oekraïense vluchtelingen voor 84 procent gevuld

FLEVOLAND • Wo 29 juni 2022 | 14:24 • Woensdag 29 juni 2022 | 14:24

De gemeentelijke opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen zijn in Flevoland voor 84 procent gevuld. Dat blijkt uit cijfers per 3 juni van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op dat moment waren er in de provincie 1.436 opvangplekken, 1.215 zijn momenteel in gebruik.

Voor zover bekend komen er op korte termijn alleen in Almere nieuwe opvangplekken bij. Vanaf vandaag zouden er 91 extra plekken beschikbaar moeten zijn in een voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg in de Almeerse Muziekwijk. Verder zouden er aan de Koetsierbaan in Almere Centrum twintig plekken gerealiseerd worden en aan de Clingendaellaan in Buiten zestien plekken. In het najaar volgen nog eens vier- tot zeshonderd nieuwe opvangplekken in de Indische Buurt in Almere Buiten.

Na de Russische invasie in Oekraïne en de komst van duizenden Oekraïners naar Nederland kreeg Veiligheidsregio Flevoland de opdracht om voor tweeduizend opvangplekken te zorgen. Dat aantal wordt dus pas vermoedelijk dit najaar bereikt.

Urk herbergt naar verhouding meeste vluchtelingen
Op dit moment zijn bijna tweeduizend vluchtelingen in Flevoland ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. 1.983 om precies te zijn. Dat betekent dat er ruim vijfhonderd Oekraïners bij Flevolanders thuis worden opgevangen.

Urk herbergt naar verhouding de meeste Oekraïners. In totaal zijn het er 203. Per tienduizend inwoners komt dit neer op 96 vluchtelingen. Daarmee loopt het dorp ruimschoots voor op de overige gemeenten in Flevoland. Zeewolde vangt naar verhouding verreweg de minste vluchtelingen op. Daar staan 67 Oekraïners ingeschreven, per tienduizend inwoners 3,5 keer minder dan op Urk. Zeewolde is ook de enige gemeente in Flevoland waar het aantal ingeschreven Oekraïners de afgelopen maand is afgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel