Statenleden: vasthouden aan eigen stikstofplannen

FLEVOLAND • Do 30 juni 2022 | 1:17 • Donderdag 30 juni 2022 | 1:17

De provincie Flevoland moet vast blijven houden aan haar eigen plannen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat is de boodschap die een ruime meerderheid van de Flevolandse Statenleden woensdagavond uitte in het provinciehuis. Daar werd gestemd over een motie van CDA, VVD en ChristenUnie.

"Wij willen eigenlijk tegen Den Haag en de minister zeggen: laat al die kaartjes en plaatjes met kleurtjes maar zitten, wij kunnen dat hier in onze provincie zelf oplossen met de boeren", legt Johan van Slooten van het CDA uit.

Laagste reductie van Nederland
In Flevoland moet volgens het Rijk een reductie van 24 procent gaan plaatsvinden. Dat is het laagste percentage van alle Nederlandse provincies. Bij dat percentage lijken de voorstanders van de motie zich neer te leggen. Al wordt wel gevraagd om samen met het Rijk te kijken of dat percentage ook leidend blijft.

Volgens Van Slooten is het belangrijk dat de provincie en Flevolandse boeren gezamenlijk gaan kijken hoe de stikstofreductie wordt behaald. "Als wij niet zeggen richting de minister: dit is wat doen en dit is wat wij kunnen, misschien dat de minister dan zegt: 'Weet je wat, hier heb je nog een paar extra opgaven.' Dat willen wij gewoon voorkomen."

Een meer vergaande motie van de SGP en JA21 met de boodschap om de Flevolandse ambitie niet te verhogen, maar slechts aan de minimale eisen uit de 'Wet stikstofreductie en natuurverbetering' haalde het niet.

De stemverhouding:

Bijzondere positie voor Flevoland
De Flevolandse situatie met betrekking tot stikstof is vrij uniek vergeleken met andere regio's. De provincie zegt daar zelf over: "Wat de Flevolandse situatie bijzonder maakt, is dat we geen eigen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden hebben."

"Vanuit Flevoland veroorzaken we echter wel een deel van de stikstofneerslag die in natuurgebieden buiten Flevoland terecht komt. Het gaat vooral om neerslag op de Veluwe en Rijntakken (Gelderland), de Wieden en Weerribben (Overijssel), Rottige Meentthe & Brandemeer (Friesland) en het Naardermeer (Noord-Holland)."

Doordat de gebieden een stuk verderop liggen, heeft stikstofuitstoot in Flevoland ook een minder groot effect op de natuur. Maar aan de andere kant zijn er ook minder mogelijkheden om de effecten van stikstofdepositie te verminderen.

"We kunnen bijvoorbeeld in de stikstofgevoelige gebieden zelf geen natuurherstelmaatregelen treffen", zo zegt de provincie daarover. "En een bedrijf in Flevoland verplaatsen dat toch al op grote afstand zit van het stikstofgevoelige gebied is meestal minder effectief. We zijn daarom op zoek naar structurele maatregelen om economische ontwikkelingen in Flevoland mogelijk te maken en de stikstofuitstoot te reduceren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel