Het Flevolands Archief viert vijfjarig bestaan

FLEVOLAND • Vr 1 juli 2022 | 0:17 • Vrijdag 1 juli 2022 | 0:17

Het Flevolands Archief bestaat vrijdag vijf jaar in de huidige vorm en viert zijn jubileum. Het archief was er voor 2017 ook al, maar toen hoorde het bij het Nieuwland Erfgoedcentrum. Dat werd vijf jaar geleden opgesplitst, in het Flevolands Archief en Batavialand.

Het archief bewaart tekeningen, foto's, kranten, boeken en archieven over de geschiedenis van Flevoland. "Je kunt er van alles vinden. Ook geluidsopnames en dia's. De geluidsopnames zijn nog niet helemaal ontsloten dus dat is nog een project voor de toekomst", vertelt Marjolein Zeilstra van Het Flevolands Archief. De basis zijn de archieven van het Zuiderzeeproject: de grootste polder ter wereld en één van de grootste waterbouwkundige projecten ooit.

In de afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd. Zo zijn de technische tekeningen en de films van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gedigitaliseerd zodat mensen ook thuis archiefonderzoek kunnen doen. Een ander opvallend project is het Vele Handenproject, waarbij vrijwilligers thuis de fotocollectie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders kunnen helpen beschrijven. "De collectie is heel wetenschappelijk omschreven en als je als normaal persoon een foto opzoekt, dan kun je eigenlijk heel weinig foto's vinden." Dit project is nu over de helft. "Zo maken we de archiefstukken toegankelijk voor iedereen."

Flevopolderpodcast
Van de podcast, de Flevopolderpodcast, wordt een jubileumeditie uitgezonden. "We kijken terug op hoe de afgelopen vijf jaar was voor Het Flevolands Archief en hoe we begonnen zijn. Ook kijken we naar de toekomst. We willen nog meer digitaal maken voor iedereen."

Met het Vele Handenproject kan nog steeds geholpen worden. "Ja zeker, mensen mogen nog steeds meedoen, graag zelfs." Aanmelden kan via www.velehanden.nl of www.hetflevolandsarchief.nl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel