Uitspraak over buitendijkse haven weer uitgesteld

URK • Vr 1 juli 2022 | 0:24 • Vrijdag 1 juli 2022 | 0:24

De aanleg van de buitendijkse haven bij Urk loopt opnieuw vertraging op. De Raad van State zou eigenlijk begin juli beslissen of de plannen door mogen gaan, maar de uitspraak is uitgesteld tot augustus. Dat bevestigt de gemeente Urk na berichtgeving door het Urkerland.

Het duurt langer voordat de Raad van State uitspraak doet vanwege ziekteverzuim. Ook zou de zaak ingewikkeld zijn. De uitspraak is al een keer eerder uitgesteld. Of het uitstel van de uitspraak gevolgen heeft voor het traject is volgens wethouder Nathanaël Middelkoop nog onduidelijk. "Je kunt niet eerder met aanbesteden en realisatie van de haven starten dan wanneer het provinciaal inpassingplan onherroepelijk is. Maar wellicht dat er in de planning nog ruimte zit om dat op een later moment in te lopen."

Waarover moet beslist worden?
De Raad van State moet beslissen of een bezwaar van de IJsselmeervereniging gegrond is. De vereniging vindt dat de aantasting van het landschap en van de natuur te groot is, als de buitendijkse haven wordt aangelegd.

De IJsselmeervereniging maakte ook al bezwaar bij de Raad van State tegen het eerste plan voor de haven. Dat verzet was succesvol, mede gesteund door de strengere richtlijnen rondom stikstof. Eind 2019 vernietigde de Raad van State dat eerste plan. De provincie heeft daarop een nieuw plan gemaakt. Maar ook daar kan de IJsselmeervereniging zich niet in vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel