NRC: 'Belangenverstrengeling Statenleden bij stemming stikstofbeleid'

FLEVOLAND • Vr 1 juli 2022 | 7:32 • Vrijdag 1 juli 2022 | 7:32

Er is sprake van belangenverstrengeling bij de Provinciale Staten in het stikstofdossier. Dat concludeert het NRC op basis van landelijk onderzoek. Verschillende Statenleden met een professionele achtergrond in de landbouw hebben meegestemd over de stikstofmoties.

Volgens de krant gaat het in Flevoland om statenlid Wim Klink van het CDA. Hij is tevens lid van LTO-kringbestuur Flevoland. Door zijn achtergrond in de landbouw zou hij niet mogen stemmen bij moties waar hij belang bij heeft. Als hij dat wel doet, overtreedt hij de integriteitsregels, schrijft het NRC.

"Over stikstof voer ik wel het woord, maar over sommige landbouwonderwerpen niet. Dan stemmen we in de fractie af wat de voorzitter in het debat gaat zeggen en als het goed is, zegt hij dan wat ik ook vind", zegt Klink tegen de krant.

Ten minste achttien Statenleden in negen provincies hebben zich sinds 2019 mogelijk schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling door te stemmen over stikstofmoties, stelt NRC. Van deze Statenleden hebben acht een betaalde of onbetaalde functie bij een belangenorganisatie zoals LTO, de belangrijkste branchevereniging voor boeren. De meeste provincies verbieden het leden van Provinciale Staten om mee stemmen over beleid en moties waarbij ze een persoonlijk belang hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel