Reacties op afblazen datacentrum: 'De vlag hangt uit!'

ZEEWOLDE • Vr 1 juli 2022 | 13:37 • Vrijdag 1 juli 2022 | 13:37

Bij enkele Zeewoldenaren ging donderdagavond zelfs de vlag uit toen bekend werd dat Meta definitief geen datacentrum in Zeewolde gaat bouwen. Voorstanders van het datacentrum reageren terughoudender. Minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening noemt het besluit van Meta 'verstandig'.

Tegenstander van het datacentrum Susan Schaap was enorm verbaasd toen ze donderdagavond het nieuws hoorde. "Ik ging meteen verifiëren of het nieuws klopte, want ik kon het niet geloven. Maar het bleek echt zo te zijn." Schaap is betrokken bij stichting Datatruc Zeewolde en was zich al aan het voorbereiden op een rechtszaak bij de hoogste bestuursrechter om de komst van het datacentrum te voorkomen. Dat is nu niet meer nodig. "Ik heb een vreugdedansje gemaakt en een fles wijn opengetrokken."

Het besluit kwam voor velen toch als een verrassing, hoewel Meta in maart al aankondigde de plannen voor de bouw in de ijskast te zetten. Ook raadslid Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde zag het niet aankomen. "Je verwacht niet dat dit besluit nu opeens komt." Het raadslid had de doorslaggevende stem bij het goedkeuren van het bestemmingsplan voor het datacentrum. Van Bruggen zit nu als eenmansfractie in de raad maar ervoer veel druk toen ze afgelopen december, toen nog als lid van GroenLinks/PvdA, over het datacentrum moest stemmen. Ze is niet van mening veranderd. "Onze fractie is nog steeds van mening dat een datacentrum een mooie economische ontwikkeling zou zijn voor Zeewolde", zegt ze. "Maar misschien komen er nu andere kansen voorbij voor het bedrijventerrein en dat wachten we af."

'Inhoudelijk nog vers'
De verantwoordelijk wethouder in Zeewolde, Helmut Hermans, is verrast door het besluit. Hij kan nog niet reageren op de gevolgen omdat het 'inhoudelijk nog vers' is. Ook de provincie Flevoland wil om die reden niet op vragen in gaan. Wel laat het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde in een gezamenlijke reactie weten dat het gaat uitzoeken 'hoe we het project datacenter, in nauwe samenwerking met Meta, zorgvuldig kunnen afsluiten'. Ook moet bekeken worden wat de terugtrekking van Meta voor de ontwikkeling van de grond en het aanpalende bedrijventerrein betekent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel