CDA Noordoostpolder luidt noodklok over stikstofmaatregelen

NOORDOOSTPOLDER • Zo 3 juli 2022 | 13:56 • Zondag 3 juli 2022 | 13:56

De nieuwe stikstofmaatregelen ontwrichten plattelandsgemeenten zoals Noordoostpolder. Dat stelt gemeenteraadslid Jos Bus van het CDA. Hij brengt maandag een motie in bij de raad, waarin hij de noodklok luidt en de landelijke politiek oproept tot een betere aanpak.

"Boeren zijn ondernemers en zij willen ondernemen met een duidelijke toekomstvisie, maar die missen ze compleet in de voorgestelde plannen van het kabinet", legt Bus uit. "Er wordt alleen maar gerept over verschillende percentages stikstof die er in verschillende regio’s zullen moeten worden ingeleverd. Veehouders in ons gebied willen zeker wat doen, maar er is behoefte aan duidelijkheid. Deze stikstofreductie volledig bij één sector neerleggen en dan ook nog specifiek in één hoek van de provincie, is onbegrijpelijk."

'Desastreus voor de toekomst'
Het raadslid wijst erop dat de Noordoostpolder voor een groot deel agrarisch gebied is en dat daardoor de economie in deze regio ook sterk door deze sector wordt bepaald. Het CDA Noordoostpolder wil de Haagse politiek wijzen op het belang hiervan om dit in stand te houden.

Bus: "De nieuwe plannen zijn een slecht idee voor de economie en de leefbaarheid, maar vooral desastreus voor onze bewoners en hun toekomst. Er moet bovendien duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor de boeren die doorgaan en die stoppen, zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.”

'Waardeloze situatie'
Veel lokale en provinciale CDA'ers in Nederland uitten zaterdag tijdens de Dag van de Christendemocratie hun ongenoegen over de rol van het CDA in het stikstofbeleid. Partijleider Wopke Hoekstra noemde de situatie "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel". Hoekstra gaf toe dat er fouten zijn gemaakt "als dit de ontvangst is van iets waar lang op gestudeerd is, lang aan gewerkt is". Het CDA moet ook zijn eigen rol hierin ruiterlijk erkennen, zei hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel