Raadsleden vrezen kaalslag: 'Signaal moet naar Den Haag'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 4 juli 2022 | 23:32 • Maandag 4 juli 2022 | 23:32

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden van Noordoostpolder vreest voor kaalslag op het platteland als de stikstofplannen van het kabinet worden uitgevoerd. Een motie van het CDA met die strekking is maandagavond aangenomen. De gemeente moet daarom nu de provincie en de politiek in Den Haag waarschuwen dat deze angst leeft in de poldergemeente.

Bij de stemming in het gemeentehuis in Emmeloord waren tientallen boeren aanwezig, buiten stonden nog eens tientallen boeren met trekkers, landbouwmachines en vlaggen.

Alle partijen vinden het belangrijk om de boeren perspectief te bieden. Onder groot applaus van de aanwezige agrariërs maakte burgemeester Roger de Groot de uitslag van de stemming bekend.

Discussie over term 'kaalslag'
Alleen D66, GroenLinks en PvdA stemden niet voor de motie. Fractievoorzitter Wim van Wegen van D66 liet weten in grote lijnen mee te kunnen komen met de plannen van het CDA, maar het woord 'kaalslag' ging hem te ver. Een motie van D66, zonder het woord kaalslag, werd niet aangenomen.

Van Wegen vertelde aan de raadsleden dat hij niet kan instemmen met het CDA, omdat hij geen kaalslag verwacht. De fractievoorzitter van D66 werd onderbroken door een ontevreden boer die ’slappe lul’ naar de politicus riep.

Ook CDA-raadslid Jos Bus vindt het jammer dat zijn partij en D66 het niet eens met elkaar zijn geworden. Bus blijft erbij dat het woord kaalslag belangrijk is. Met de motie wil de CDA-fractie een signaal afgeven, ook aan de eigen partij in Den Haag. Bus verwacht dat landelijke politici de signalen vanuit het land zien en constateren het het huidige beleid onwerkbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel