Vrijspraak voor slaapwandelend en naakt masturberen in tuin overburen

ALMERE • Di 5 juli 2022 | 16:05 • Dinsdag 5 juli 2022 | 16:05

Een 51-jarige man uit Almere is dinsdag door de rechtbank vrijgesproken van schennispleging. Hij werd beschuldigd van het naakt masturberen in de tuin van de overburen. De rechters vinden dat de man voldoende heeft onderbouwd dat hij tijdens die gebeurtenis slaapwandelde. De Almeerder is ook vrijgesproken van misbruik van zijn stiefdochter.

De officier van justitie eiste twee weken terug een werkstraf van 180 uur, waarvan negentig uur voorwaardelijk. Volgens het OM was het de man volledig aan te rekenen dat hij in juni 2018 vroeg in de ochtend naakt stond te masturberen in de tuin van de overburen.

Slaapwandelen
De man vertelde ter zitting dat hij in die periode veel slaapwandelde door stress. Hij is aantoonbaar door de huisarts doorverwezen naar een slaapwaakcentrum voor behandeling. Ook in een brief van de GGZ wordt gesproken over 'een forse mate van slaapwandelen'.

Daarnaast is er nog het verhaal van een buurman die hem een keer naakt in de deuropening tegenkwam, vlak voordat de Almeerder van de trap viel. De buurman heeft hem toen naar het ziekenhuis gebracht. Hij vertelde de politie dat hij regelmatig contact heeft gehad met de zus van de 51-jarige, om zijn zorgen over het slaapwandelen met haar te bespreken.

Genoeg bewijs dat de man kampte met een slaapstoornis en dat dit de oorzaak moet zijn geweest van het nachtelijke uitstapje naar de tuin van de overburen, stelt de rechtbank.

Beschuldiging misbruik
De man stond ook terecht voor het misbruiken van zijn stiefdochter, tussen augustus 2009 en september 2016 in Enschede en Almere. Het meisje was in 2009 zes jaar oud. Volgens haar kwam haar stiefvader regelmatig 's nachts in haar slaapkamer, stond hij bij haar bed te masturberen en moest zij daarnaar kijken. Dat zou hij ook hebben gefilmd.

De rechtbank ziet geen bewijs dat de man het meisje expres heeft laten kijken naar zijn seksuele uitspattingen. "Uit de verklaring van het meisje volgt niet dat verdachte haar heeft gewekt of geroepen of anderszins iets heeft gedaan om haar wakker te maken en haar getuige te laten zijn van het vermeende masturberen. Hij zou juist stil de slaapkamer in zijn gegaan en daar seksuele handelingen hebben verricht", staat in het vonnis te lezen.

Vrijgesproken
Daarom wordt hij ook van dit feit vrijgesproken. De officier vroeg ter zitting nog om de slaapstoornis nader te laten onderzoeken, maar de rechtbank vindt dat niet nodig omdat er al zoveel medische stukken in het dossier zitten. De schadeclaim van 450 euro van de overbuurman is afgewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel