Fotograaf omstreden Pride Photo over nieuwe bekladding: "Laat het maar gebeuren"

ALMERE • Wo 6 juli 2022 | 13:16 • Woensdag 6 juli 2022 | 13:16

"Ik heb het idee dat de ophef zo gegroeid is dat mensen staan te popelen om de foto's te besmeuren", zegt fotograaf Prins de Vos. Enkele weken geleden stonden zijn foto's op de Pride Photo tentoonstelling de tentoonstelling bij het WTC in Almere Stad, waar de foto's ook beklad werden. De foto's werden daar vroegtijdig verwijderd. Begin juli zijn ze geplaatst in Maastricht en ook daar zijn ze nu beklad.

Prins zegt dat de foto's wel blijven staan in Maastricht. "Ook omdat ik heb gezegd 'laat het maar gebeuren'. Het creëert alleen maar een tijdsbeeld en bewijsmateriaal van hoe belangrijk de tentoonstelling is." Volgens Prins werden de foto's binnen 24 uur na de opening van de tentoonstelling beklad. "Het is voor mij de derde of vierde keer dat het gebeurt." De tentoonstelling moet onderbelichte verhalen uit de LHBTIQ+ gemeenschap laten zien. "Als je die foto's alleen in musea laat zien, blijven ze onderbelicht", zegt De Vos. "Het is juist de bedoeling dat die verhalen bij het publiek terechtkomen en dat bereik je door ze in de openbare ruimte te tonen."

De foto's in Almere zouden tot 30 juni blijven staan, maar volgens de organisatie zijn de panelen in Almere zo beschadigd geraakt dat er een aantal dagen nodig was om ze te repareren. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, met name ook met de wethouder Froukje de Jonge van Integratie, Diversiteit en Inclusie die heeft gezegd dat sommige verhalen beter in de slaapkamer kunnen blijven en heeft geopperd het paneel met mijn foto's op een andere, mindere zichtbare plek te zetten. Dat is ronduit kwalijk." De wethouder ontkende eerder dat zij opdracht had gegeven voor het veranderen van de volgorde van de tentoonstelling.

Zichtbaarheid
De fotopanelen waren onderdeel van een serie waaraan De Vos 7 jaar heeft gewerkt. "Die serie die laat een periode van het leven van Levi zien. Het gaat over identiteit, verandering en in dit geval ook een stukje over het transgedeelte, want Levi is een transman. Met de serie wil ik bijdragen aan de zichtbaarheid van de queerpersonen en transpersonen, en het gaat met name ook over de kwetsbaarheid van mannen, dus het is een heel gelaagde serie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel