Gemeente gaat meer steun bieden aan inwoners met schulden

LELYSTAD • Wo 6 juli 2022 | 14:58 • Woensdag 6 juli 2022 | 14:58

De gemeente Lelystad gaat meer steun bieden aan Lelystedelingen met schulden. Daarvoor heeft ze met verschillende bewindvoerders een zogenoemd 'convenant Beschermingsbewind' ondertekend, dat bedoeld is voor het beter begeleiden van mensen nadat zij hun schulden hebben afbetaald. Volgens de gemeente krijgen Lelystedelingen die onder bewind hebben gestaan regelmatig na een tijd weer te maken met financiële problemen.

In het adviesrecht voor gemeenten is sinds 2021 bepaald dat gemeenten mogen adviseren aan de kantonrechter over de onderbewindstelling van een inwoner. De gemeente Lelystad wil daar door het convenant invulling aan geven. Daarmee krijgen inwoners meer ondersteuning om hun financiën zelfstandig op te pakken en dat ook te blijven doen.

Samen met de bewindvoerders heeft de gemeente onderzocht waar voor inwoners de meeste winst te halen valt als het gaat om financiële zelfredzaamheid. Dit bleek niet in het begin van het beschermingsbewind te liggen, waar inwoners vaak na lange tijd met grote financiële problemen aankloppen, maar juist als ze klaar waren met het afbetalen van hun schulden. In het convenant zijn daarom afspraken opgenomen over doelen, kennisdeling en de aansluiting van het aanbod van de schulddienstverlening nadat cliënten niet langer bewindvoering nodig hebben. Dit moet leiden tot een betere begeleiding van cliënten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel