Stichting AAP blij met aangescherpte huisdierenlijst

FLEVOLAND • Wo 6 juli 2022 | 16:51 • Woensdag 6 juli 2022 | 16:51

De Almeerse Stichting AAP is blij met de woensdag gepubliceerde aangescherpte lijst van dieren die gehouden mogen worden als huisdier. Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit presenteerde de lijst van dertig toegestane huis- en hobbydieren aan de Tweede Kamer. Onder meer de serval, egel, chinchilla en de Russische dwerghamster zijn met ingang van 2024 verboden in de huiskamer.

Directeur David van Gennep van AAP: "De soorten waar wij al jaren voor strijden zijn nu van de lijst verdwenen. Deze lijst is een enorme stap in de goede richting. Het zal veel dierenleed schelen", vertelt Van Gennep. Hij zag de afgelopen jaren dat veel zoogdieren werden aangeboden op internet. "In Nederland hebben bijvoorbeeld veel mensen een Afrikaanse servalkat. Een prachtig dier dat anderhalf keer groter is dan een kat. Ze zien er aaibaar uit maar zijn eigenlijk gewoon wilde dieren. Als zo'n kat bijvoorbeeld ziet dat jij wat lekkers hebt kan hij je zo bespringen. Dat kan vooral voor kinderen gevaarlijk zijn. Daarnaast moet je echt in een bunker leven want als je deur al op een kier staat ontsnapt het beestje zo."

Jarenlang zijn er door experts zo'n 300 zoogdieren onderzocht of ze geschikt zouden zijn als huisdier. 270 van deze dieren zijn volgens de groep experts ongeschikt als huisdier, omdat ze gevaarlijk zijn of niet geschikt zijn voor het leven in een huis.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel