Liander: 'Meer capaciteit op komst voor Lelystadse zonne- en windparken'

LELYSTAD • Do 7 juli 2022 | 13:21 • Donderdag 7 juli 2022 | 13:21

Zonne- en windparken in Lelystad kunnen vanaf begin volgend jaar meer energie terugleveren aan het net. Dat moet helpen om knelpunten op het stroomnet op te lossen, zegt netbeheerder Liander.

Bij een bestaand zonnepark in Lelystad komt een batterij van 25 megawatt te staan waardoor er capaciteit vrijkomt op het net. Om hoeveel capaciteit het gaat is nog niet bekend. De batterij bij het zonnepark in Lelystad is een initiatief van de partij achter het park (Liander mag de naam niet noemen, red.) en GIGA Storage.

Slimmer omgaan met het elektriciteitsnet moet mogelijk worden door de nieuwe Energiewet waaraan wordt gewerkt. Door het project in Lelystad als 'proef' te bestempelen zegt Liander op de wet te kunnen en mogen vooruitlopen. Volgens Liander staan er meerdere zonne- en windparken in Lelystad op de wachtlijst. Die kunnen nu niet al hun energie terugleveren omdat het net vol zit.

De opslag bij het bestaande zonnepark in Lelystad moet er eind dit jaar staan, waarna de extra capaciteit begin volgend jaar beschikbaar komt. Eerder dit jaar plaatste GIGA Storage twee batterijen aan de Runderweg in de provinciehoofdstad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel