Nu ook leveringsprobleem bij verdeelstation Almere

ALMERE • Vr 8 juli 2022 | 12:27 • Vrijdag 8 juli 2022 | 12:27

Netbeheerder Liander meldt dat de capaciteit van het elektriciteitsnet nu ook bij verdeelstation Stichtsekant in Almere de maximale capaciteit heeft bereikt. Dat betekent dat er geen nieuwe grootverbruikers meer kunnen worden aangesloten.

Volgens Fleur Elfrink van Liander zijn onder meer distributiecentra en datacentra de dupe van de maatregel. Deze bedrijven kunnen voorlopig geen elektriciteit afnemen. Het terugleveren van energie was al niet meer mogelijk op Stichtsekant vanwege dezelfde oorzaak, zegt Elfrink. Op het industrieterrein zitten onder meer distributiecentra van PostNL en Lidl.

'Congestiemanagement'
Omdat het schakelstation op Stichtsekant aan de kleine kant is verwacht Liander weinig van zogenoemd 'congestiemanagement'. Dat houdt in dat sommige bedrijven op piekmomenten tijdelijk minder elektriciteit verbruiken door apparaten uit te zetten. Daarvoor krijgen ze dan ook betaald. Op die manier kunnen andere grootverbruikers gewoon blijven draaien.

Schakelstation
Een permanente oplossing moet een nieuw schakelstation zijn. Daarover is Liander met de gemeente Almere in gesprek. Het verdeelstation moet medio 2025 klaar zijn, afhankelijk van de beschikbaarheid van materiaal en personeel. Daarover lopen nog gesprekken met de gemeente waardoor Elfrink nog niets kan en mag zeggen over de mogelijke locatie.

Batterijen
De situatie op Stichtsekant staat niet op zichzelf. De capaciteit van het elektriciteitsnet is op meer plekken in Flevoland in het geding. Liander maakte donderdag bekend dat er in Lelystad een test komt met grote accu's om de knelpunten op het stroomnet op te lossen. De enorme batterijen laden op als het stroomnet niet volledig benut is, en geven de stroom weer af als de stroomvraag groter is dan wat er normaal geleverd kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel