Voorraadkasten ziekenhuis St Jansdal raken leeg

LELYSTAD • Wo 20 juli 2022 | 15:13 • Woensdag 20 juli 2022 | 15:13

Een landelijk tekort aan medische materialen treft ook het ziekenhuis St Jansdal. Door de coronacrisis in China, waar veel materialen vandaan komen, raken de voorraadkasten steeds leger. De tekorten verschillen per week en gaan van pleisters tot slangetjes en van beademingsbuizen tot protheses.

"Het is een langer bestaand probleem dat niet beter wordt", zegt André Sennema, hoofd van de afdeling inkoop bij het St Jansdal ziekenhuis. Niet alleen het ziekenhuis in Harderwijk heeft last van de tekorten, maar ook die in Lelystad en de andere locaties van de zorginstelling zien de materialenvoorraad slinken. "Wat je ziet is dat er door de coronacrisis op de wereldmarkt ontzettend veel storingen zijn. Die variëren van fabrieken die stilliggen tot tekorten in transport, te weinig containers en personeelstekorten."

Volgens het afdelingshoofd versterken deze storingen elkaar na verloop van tijd. "Er gebeurt eigenlijk hetzelfde als wat je als consument ervaart", zegt hij. "Als je een huis bouwt of iets online bestelt waarbij je iets op backorder ziet staan, dan is het niet leverbaar en zorgt dat voor een aantal problemen." Volgens Sennema vraagt het tekort veel van het ziekenhuispersoneel en van de planning. "We halen alles uit de kast om de zorg op een goede manier doorgang te laten vinden."

Nooit concessies
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat meerdere ziekenhuizen in het land last hebben van het tekort. Bij een aantal ziekenhuizen kunnen bepaalde operaties daardoor niet doorgaan. Volgens Sennema is dat in Lelystad en Harderwijk niet het geval. "De veilige zorg staat altijd voorop. We doen nooit concessies aan de zorg, maar door het tekort wordt dat ons aardig moeilijk gemaakt."

Geen peil op te trekken
Elke week zijn andere materialen op. "Het is ontzettend variabel", zegt Sennema. "Er is geen peil op te trekken." Er zijn volgens hem wel oplossingen, maar deze zijn vaak van tijdelijke aard. "Het is een beetje zoals zo'n spelletje waarbij je een blokje naar beneden duwt en het op een andere plek weer omhoog komt. Even verderop ontstaat weer iets. Het is onmogelijk om erop te anticiperen, want je kunt niet voorspellen waar een nieuw tekort ontstaat."

Samenwerking
Wat zou kunnen helpen is volgens Sennema een betere samenwerking tussen leveranciers en de zorg. "Dat is ontzettend belangrijk. Maar we moeten ons als land ook beter voorbereiden op tekorten die in de toekomst gaan komen. Dat vergt echt samenwerking en inspanning."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel