Terug in de tijd met Almere TV: Opening spoorlijn Weesp-Almere

ALMERE • Ma 25 juli 2022 | 6:08 • Maandag 25 juli 2022 | 6:08

Het is 29 mei 1987 en het is een bijzondere dag voor Almere. De spoorlijn Weesp-Almere wordt geopend. Toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes en de baas van de NS, Leo Ploeger, zijn erbij om de lijn feestelijk te openen. Onder grote belangstelling vertrekken de genodigden met de trein vanuit Weesp naar Almere.

Tijdens de rit praat de verslaggever van Almere TV met de baas van de NS. "Het is een grote gebeurtenis. Een nieuwe lijn op nieuw land is iets heel bijzonders. We verwachten er veel van, maar we moeten een lange aanloop nemen", vertelt NS directeur Ploeger. Dat de lijn is aangelegd in Flevoland is uniek. Normaal wonen er eerst veel mensen in een gebied, voordat er stations en een spoorlijn komen. In Almere is dat echt anders. Hier zijn eerst de stations Almere Muziekwijk, Almere Stad en Almere Buiten aangelegd terwijl er nog niet veel mensen woonden.

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

De nieuwe verbinding is ook heel veilig voor die tijd. Zo is er geen enkele spoorwegovergang. In de reportage is trouwens goed te zien dat de stad nog behoorlijk leeg is. Er wordt volop gebouwd
Eenmaal aangekomen in het centrum opent minister Kroes eerst het busstation. Daarna onthult ze onder grote belangstelling een plaquette aan de stationswand en is de lijn Weesp-Almere officieel geopend. In 1988 wordt de lijn doorgetrokken naar Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel